/ Guliver/Getty Images
Комисията по отбрана подкрепи покупката на F-16
102001
Комисията по отбрана подкрепи покупката на F-16
  • Комисията по отбрана подкрепи покупката на F-16
След близо тричасова разгорещена дискусия с 13 гласа за и 8 против ресорната комисия в парламента подкрепи на първо четене ратификацията на договорите със САЩ за закупуване на осем изтребителя F16 блок 70.

Каракачанов: Не са правени компромиси с качеството и способностите на F-16

На въпрос от БСП съществуват ли възможности, при които договорът може да бъде спрян и доставката прекратена,  министърът на отбраната Красимир Каракачанов отговори, че договорът предвижда такива.
 
Записано е, че САЩ, когато това противоречи на техните военни и политически интереси, могат да прекратят доставката. Това е едното, но, надявам се, да не стигаме до там. Второ, ако ние не си свършим ангажиментите по инфраструктурата.“
 
На последвал въпрос от страната на „Атака” в договора съществува ли реципрочност и България има ли възможност да спре договора, министър Каракачанов отговори така:
 
„Ние нямаме намерение да го разваляме, а имаме намерение да го изпълним. Защото това означава да дадем възможност на българската авиация да защитава държавата си, а не след 5-6 години да клекне окончателно.“

Актуализацията на бюджета за F-16 влиза в комисиите на НС

При представянето на четирите договора за закупуване на изтребителите и въоръжението и оборудването към тях министърът посочи в какви срокове и при какви условия самолетите ще бъдат доставени.
 
„Според проектодоговора, при условие, че договорът бъде подписан и финансиран до 31 юли 2019 г., първите два самолета ще бъдат доставени в средата на 2023 г. Следващите 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 г., а последните два самолета ще бъдат доставени през първото тримесечие на 2024г.“
 
Зам.- министърът на отбраната Атанас Запрянов направи уточнението, че 31 юли е срокът за ратификация от парламента на четирите договора по сделката, а срокът за заплащането на сумата по нея е 5 септември.