/ МС, пресцентър
Няма да коментирам разединителя Радев и няма да влизам в ченгеджийските му номера. Най-вероятно някъде се е разхождал пак. Това е неговата роля – да се разходи някъде, да каже нещо и на другия ден вие да ме питате. Иначе ето ги обществените поръчки, те се виждат зад мен. Пожелавам му хубава неделя, времето е хубаво. Малко да се опита малко да обединява, а не да разединява нацията всеки ден. Това вече не е интересно. Ние показваме направеното. Българският бизнес не заслужава това, всички те работят много. Единственото, на което му завиждам е това, че успя да направи реформата в съдебната система - това да ти пращат съдиите предварително актовете си, това мечтае всеки управляващ, но на нас не ни се е случвало“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод вчерашните коментари на президента Румен Радев от Белмекен за отношенията с бизнеса, обществените поръчки и обстановката в страната. 
 
 

 

Публикувахте от Бойко Борисов в Неделя, 5 юли 2020 г.

Радев: Отношения ми с бизнеса са коренно различни от тези на премиера

Министър-председателят откри обходния път на Поморие, където днес се пуска движението по новото четирилентово трасе от Бургас за Слънчев бряг. По новото трасе Борисов се разходи с джипа си заедно със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и кмета на Бургас Димитър Николов. С построяването на пътя транзитното движение се изнася извън града, повишава се безопасността на движението и се намалява замърсяването на въздуха. Инвестицията в обходния път е около 20,6 млн. лв. Нанков изтъкна, че с над месец по-рано се пуска пътя. По договор това е трябвало да се случи в края на август.



Пред журналисти Борисов поздрави всички служители на МВР за празника. "Още днес ще сложим дежурни на този път, защото ще започнат да го изпробват. След това искам да поздравя и министъра на екологията и кметовете на Китен, Приморско, Царево и да ви помоля да видите каква пречиствавателна станция направихме", призова премиерът и допълни, че водата е чиста като сълза, а Черноморието е пълно. Малко по-рано той инспектира реконструкцията и разширяването на пречиствателната станция за отпадни води и изграждане на довеждаща инфраструктура на територията на Приморско и Китен. „Огромната пречиствателна станция на общините Китен и Приморско има най-съвременните шведски и италиански системи. Изпълнихме това, което сме обещали - да предоставим най-чистото море“, заяви Борисов.

Виновните лица за строежа на Алепу ще си получат наказанието. Това каза още пред журналисти в Поморие министър-председателят, помолен да коментира строежа на подпорната стена в защитената местност, който предизвика широко обществено недоволство.

"Има разследване. Като се намерят виновни, те стоят в ареста - министри, заместник-министри. Това е работа на независимата прокуратура, на независимите институции", добави премиерът.

"Представяте ли си някой да даде разрешение. Не виждам по време на нашето управление това да се случи - там да има хотел. Това е абсурдно", заяви премиерът и посочи, че "строежът ще остане прекрасно място за къщичка за птици".

Борисов: Това, което сме поели като ангажимент – предоставяме най-чистото море на хората (ВИДЕО)

За мерките срещу разпространението на коронавируса Борисов каза, че ако пита Щаба, той ще предложи още днес да се затвори абсолютно всичко. Той призова да се спазва дистанция и дезинфекция, да се научим да живеем с вируса.

"Като бяхме затворили всичко, питахте защо не отваряте, сега питате защо не затваряте", заяви министър-председателят и сподели, че повече слуша ген. Мутафчийски, но гледа и Мангъров.

„Затова считам, че колкото и да е тегаво, просто подсилваме болниците, даваме повече пари за пътеки, юли и август колкото можем да го преминем това като заболяване. Представете си вече ноември, декември... дъждове, други грипове, простудни заболявания – това ще ни смаже тогава. Затова контролирано, внимателно! Всеки ден събирам Щаба. Всеки ден чекираме, гледаме болниците, гледаме оздравелите. Колкото повече оздравели, толкова по-добре. Антитела! Движим се напред“, посочи Борисов.

За пътуващите към Гърция Борисов каза, че се радва на дисциплината на българите как чакат по километрични опашки и попълват декларации.

"Представяте ли си тук на Бургас да им сожим едно КПП, да има 15 км опашка, електронни декларации, предварително да ги попълват, всеки сам да ти е платил теста,  а не както всички сега искате държавата да плати. Ще го платим", допълни премиерът.