„Повече не трябва да ни наричате сглобка“, призова той
„Две неща могат да изкарат ГЕРБ от, не искам да го наричам сглобка, защото се дразня на тази дума, и са по-важни от евроатлантизма – това са бюджетът и корупцията“. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на националното съвещание на партията във Велико Търново. „Повече не трябва да ни наричате сглобка. Не виждам в тази превърнала се в цинизъм дума сглобка нищо рационално, добро за хората“, заяви той. 

Атанасова: Ако ПП-ДБ не се съобразяват с приоритетите на ГЕРБ, ще предложа „разглобка“

По думите му в основата на това, че днес ГЕРБ не казва категорично, че си тръгва, стои думата евроатлантизъм. „Светът е толкова сложен в момента - война в Украйна, в Израел, напрежение по много фронтове“, обърна внимание лидерът на ГЕРБ. Според него единственото добро на това управление е, че държи ясна посока на страната. „Това е единственото за което стоим там. Всичко останало е в против на нашата идеология като партия“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

„Мисля, че в сферата на производството на петролни продукти и всичко, свързано с тях в последната година и половина, има висша степен на корупция. Кой, как, защо - ние ще чакаме да се разследва“, посочи Бойко Борисов. „Ще продължим да се борим с корупцията, която насаждат, въпреки че за медиите е забранено да произнесат тази дума“, допълни той. „Министър се движи с охрана, заплашван от депутати. Бели якички - вярно ли е, не е ли? Нито виждам оставки, нито виждам решения. Всичко гузно мълчи, страшно мълчи“, каза още Борисов.

Василев представи проекта на Бюджет 2024: Скок на заплати и пенсии, спад на инфлацията

Той посочи, че след срещата си с кметовете на ГЕРБ се е запознал със сглобките по места. „Вече съм абсолютно спокоен, че бюджет може да се приеме и без ГЕРБ, така са се сглобили“, коментира още Борисов. „В бюджета трябва да има всичко, което кметовете са казали“, изтъкна той и поясни, че ГЕРБ ще изискват в бюджета да ги има разписани и гарантирани техните политики. „Няма ли написано, няма ли го гарантирано, няма да се поддадем повече“, каза Бойко Борисов. 

„Най-правилното е бюджетът да се преработи на истинските приходи, които се очакват“, заяви лидерът на ГЕРБ. 

„Тези избори показаха, че 2:1 хората вярват на нас. Ако не можем да управляваме поради недостига, който имаме в парламента, това не ни дава право да предаваме хората, които са гласували за нас“, каза още той.

ГЕРБ се събра на национално съвещание във Велико Търново днес, за да решава дали да продължи подкрепата си за управлението. Присъстваха избраните кметове на общини, областните ръководители на партията и парламентарната група.






 
Биляна Иванова/БТА