Болничните училища може да бъдат закрити
Болничните училища може да бъдат закрити / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Болничните училища може да бъдат закрити
57595
Болничните училища може да бъдат закрити
  • Болничните училища може да бъдат закрити

Болничните училища може да бъдат закрити, въпреки че за догодина се предвиждат повече разходи за здравеопазване и образование в Бюджет 2013 г. Пред Дарик директорът на Софийското болнично училище Елка Смерикарова обясни, че след среща с представители на образователното министерство е станало ясно, че държавата смята, че болничните училища у нас са малко и не могат да обхванат всички нуждаещи се деца, затова трябва да бъдат закрити, а обучението на болните ученици да става в масовите учебни заведения. Това е записано в допълнителните разпоредби на закона за училищното образование, чийто промени ще се разгледат тази седмица на второ четене в ресорната парламентарна комисия.

Преподавателите в болничните училища обаче работят в тясна връзка с медицинските екипи, които лекуват децата и съобразяват обучението на всяко дете с неговото здравословно състояние. Голяма част от учениците, които заради тежките си заболявания, често се хоспитализират, посещават единствено болничните училища, а в домовете им обучението спира.

Ето какво каза Елка Смерикарова пред Дарик: „В болниците, в които работим, имаме около 200 деца. До 250 предполагам са във всички болнични училища в страната всеки ден, защото останалите училища са по-малки като мащаб и обем на действие. А всички преминаващи в болница годишно са няколко хиляди, но не всички от тях се обучават дългосрочно. Някои от тях се обучават две седмици, част от децата обаче се обучават много месеци, а друга част се обучават няколко години, защото заболяването им е такова, а трета част се обучават циклично в болнични училища. Това са деца с хронични заболявания. Те стоят за около две седмици в болници за активно лечение, след това се прибират у дома, някои от тях и през този период не се обучават, защото трябва да си бъдат вкъщи, след това се връщат в болница и това е процес, който циклично продължава поне няколко години от техния живот. Част от тези деца се оказва, че се обучават само когато са в болница, защото когато са в дома си никой не идва да ги обучава. Тези, които са постоянни контингенти, изкарват цялото си образование от 1 до 8 клас в нашето училище, може би около 60-70 деца".

„Стандартът на издръжка на ученик в болничното училище не е по-висок, отколкото стандарта за издръжка на дете в общообразователно училище", обясни Елка Смерикарова.

Цялото интервю с директорката на 99-то училище в София може да чуете утре в "Дарик Кафе". Темата ще бъде продължена и в предаването "Междуредие".