Бивши разузнавачи искат оставката на външния министър заради посланиците-агенти
Бивши разузнавачи искат оставката на външния министър заради посланиците-агенти / снимка: Sofia Photo Agency

Бивши разузнавачи и контраразузнавачи поискаха оставката на външния министър Николай Младенов заради скандала с огласените посланици, които са сътрудничели на Държавна сигурност. Те предлагат всички дипломати, които са били агенти, да бъдат извикани в София и всеки случай да се реши независимо един от друг.

Бившите служители на службите за сигурност посочиха, че министър Младенов е действал като "слон в стъкларски магазин", че е подвел премиера и е уронил международния престиж на страната.

Заради огласените дипломати-агенти премиерът Бойко Борисов и президентът Георги Първанов влязоха в словесен скандал. Борисов заяви, че иска държавния глава с лекота да подпише отзоваването на дипломатите, а президентът пък предложи двамата да седнат и "да разгледат всички отделни случаи, за да се види какво е правил даденият човек като сътрудник на ДС, кадърен ли е, или не".

По време на пресконференция представители на Асоциацията на разузнавачите и Национална асоциация сигурност излязоха с обща декларация, в която обявиха, че управляващите целенасочено подменят истинския дневен ред на българското общество. Според тях "проблемът ДС" никога не е бил част от дневния ред на българите.