/ netinfo
Обстановката във Варненско
96418
Обстановката във Варненско
Обстановката в Бургаско
  • Обстановката във Варненско
  • Обстановката в Бургаско
Усложнена остава метеорологичната обстановка в Североизточна България – в областите Варна, Добрич, Разград, Силистра, Русе, и в област Бургас.

Автомагистрала "Хемус" вече е свободна за преминаване на автомобили в двете посоки. Временно бе ограничено движението на превозни средства по  „Хемус“ в участъка Варна Шумен поради обилния снеговалеж. 

Километрична опаша от камиони има на Автомагистрала Тракия“ преди отбивката за Карнобат. Машините останаха блокирани на аутобана в посока Бургас, след като и четирите ленти бяха затворени в двете посоки заради бурен вятър, силно намалена видимост и снегонавявания.
 
Автомагистрала „Тракия“ е затворена часове наред от Бургас до Ямбол. Движението се насочва към обходни маршрути още от изхода на Бургас. Най-сериозни снегонавявания има в района на Карнобат. Именно там работят и най-голям брой почистващи машини, но без особен успех заради бурния вятър. Преди разклона за града в посока Бургас опашката от тирове е няколко километра. Тежките машини не се допускат през обходните маршрути. На всички изходи на магистралата са дислоцирани екипи на "Пътна полиция, съобщиха за Дарик от там. Кога автомагистралата ще бъде отворена не е ясно.

Каква е пътната обстановка в страната?

Бедствено положение е обявено в Аксаково. Кметската заповед е във връзка със създалата се усложнена метеорологична обстановка в резултат от силния вятър, снегонавяване, намалена видимост, ниски температури и обледявания на територията на общината.

Прекъснат е транспортният достъп, образувани са снежни преспи на пътищата и улиците, възпрепятстващи движението на обществения транспорт.

Поради влошаване на метеорологичната обстановка в Добричка област част от пътните направления отново са затворени.

Затворен за движение на всички моторни превозни средства е път I-9 Дуранкулак-Кранево. Забраната важи и за редица второкласни и третокласни пътища от републиканската мрежа: Албена-Добрич-Силистра, Генерал Тошево-Каварна,Кардам-Дуранкулак, Добрич-Крушари и много други.

Русе сняг
БГНЕС

Проходими при зимни условия за автомобили до 3.5 тона са отсечките Добрич-Варна, Добрич-Генерал Тошево и Балчик-Добрич, посочват от областната управа. В областта по всички направления разчистват снега 30 машини. Общинските пътища са непроходими в общините Балчик, Каварна, Генерал Тошево, Шабла, Тервел и Крушари. От Щаба за защита при бедствия отново апелират да не се предприемат пътувания в региона, ако не са наложителни.

сняг
Снимка: Дарик, архив

Заради силния вятър каварненските села Българево и Топола са без електрически ток. В община Каварна има и селища без вода, информират от областната управа.

Всички пътуващи могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Следете тук актуалната информация за зимната обстановка в страната