/ БГНЕС
Близо 1 500 машини почистват републиканските пътища. Най-усложнена е обстановката в Североизточна България - в областите Добрич, Русе, Разград и Силистра, и в област Бургас. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, ако не е спешно, да отложат пътуването си до подобряване на метеорологичните условия в Севериозточна България и Бургаска област.

Този следобед за часове бе ограничено движението на превозни средства по АМ „Хемус“ в участъка Варна – Шумен поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания. Движението на всички МПС по АМ "Хемус" вече възстановено.

Заради снеговалеж, бурен вятър и снегонавявания остава спряно движението по АМ „Тракия“ в участъка Ямбол - Бургас.

Обходният маршрут за МПС до 12 т по направление Ямбол - Бургас е път I-6 Петолъчката – Карнобат – Айтос – Бургас и обратно.
 
Обходният маршрут за МПС над 12 т по направление Ямбол - Бургас е по път I-7 Ямбол – Елхово и по път II-79 Елхово – Болярово – Средец – Бургас.

Подбалканският път I-6 е затворен за всички МПС на територията на област Стара Загора - в отсечката от Мъглиж до Гурково. Обходният маршрут е през Стара Загора - Нова Загора - Гурково. Ограничено е движението на МПС над 12 т по първокласния път I-6 от Твърдица до Бургас.

Без ограничение е пътуването по автомагистралите „Хемус“, „Струма“, „Люлин“ и „Марица“.

Динамична е обстановката на граничните пунктове с Румъния поради влошената метеорологична обстановка в северната ни съседка, съобщиха от пресцентъра на ГД "Гранична полиция". На ГКПП "Кардам" е преустановено пропускането на автомобили в двете посоки заради снегопочистване. Непроходими остават пътищата към ГКПП-Дуранкулак и ГКПП Кайнарджа. На ГКПП "Дунав мост Видин-Калафат" няма ограничения. ГКПП "Дунав мост Русе-Гюргево" е проходим за всички видове превозни средства. За да се избегне възможността за авариране и блокиране на платната, граничните власти пропускат товарни автомобили на реципрочен принцип – по 20 камиона последователно за България и за Румъния. Фериботът на ГКПП "Свищов" не работи поради снеговалеж, силен вятър, навявания и намалена видимост. На ГКПП "Остров", съпределен на ГКПП "Силистра", фериботът също не работи. На българо-сръбската граница на ГКПП "Калотина" е интензивно движението на товарни автомобили на изход от страната, трафикът на останалите пунктове е нормален. Граничните пунктове на българо-македонската граница са проходими при зимни условия. На българо-гръцката и българо-турската граници трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.

Възстановено е движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона по път I-5 Бяла Русе. 15 машини и роторен снегорин почистваха участъка от обилния снеговалеж и  снегонавяванията.

В област Добрич заради силния снеговалеж, вятър и снегонавявания е спряно движението на всички превозни средства по път I-9 Дуранкулак - Варна. На територията на област Варна е ограничено движението на МПС над 12 тона по път I-9 Старо Оряхово - Обзор и по път II-29 Варна - Добрич. За всички МПС е спрямо преминаването по третокласния път III-2901 от Аксаковска панорама до Суворово и по път III-2902 от Аксаковска панорама до Кичево.

Проходът на Републиката е отворен за всички превозни средства. Затворени за всички МПС са проходите „Троянски“, „Дюлински“ и „Обзорски“. За МПС над 12 тона е ограничено движението през проходите „Ришки“, „Котленски”, „Айтоски“, „Петрохан“ и „Шипка“, а за камионите над 12 т с ремаркета и полуремаркета през „Печинско“, „Превала“ и „Рожен“. През „Твърдишки“ и „Вратник“ е ограничено движението на МПС над 10 т.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, ако не е спешно пътуването да отложат тръгването си до подобряване на метеорологичните условия в Североизточна България и Бургаска област. Необходимо е автомобилите им да са със заредени резервоари, течност за чистачки, подходящи гуми, да имат на разположение вериги, които да използват, ако е нужно, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Следете тук актуалната информация за зимната обстановка в страната

Проходи:
- „Айтоски“– забранен за МПС над 12 т.
- „Дюлински“ – забранен за всички МПС;
- „Обзорски“ – затворен за всички МПС;
- „Пампорово” – забранен за МПС над 3,5 т;
- „Печинско“ – забранен за МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета;
- „Превала“ – забранен за МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета;
- „Предел“ – отворен за всички МПС;
- „Републиката“ – отворен за всички МПС;
- „Ришки“ – забранен за МПС над 12 т.;
- „Рожен“ – забранен за МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета
- „Твърдишки” – забранен за МПС над 10 т;
- „Котленски” – затворен за МПС над 12 тона;
- „Троянски” – затворен за всички МПС;
- „Дюлински” – затворен за всички МПС;
- „Върбишки” - затворен за всички МПС;
- „Златишки” - затворен за всички МПС;
- „Вратник” - забранен за МПС над 10 т;
- „Петрохан” - забранен за МПС над 12 т;
- „Шипка” - забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4.
 
МАГИСТРАЛИ

- АМ „Тракия“:

Заради снеговалеж, бурен вятър и снегонавявания остава спряно движението по АМ „Тракия“ в участъка Ямбол - Бургас.

Обходният маршрут за МПС до 12 т по направление Ямбол - Бургас е път I-6 Петолъчката – Карнобат – Айтос – Бургас и обратно.
 
Обходният маршрут за МПС над 12 т по направление Ямбол - Бургас е по път I-7 Ямбол – Елхово и по път II-79 Елхово – Болярово – Средец – Бургас.

 - АМ „Хемус“:

Този следобед за часове бе ограничено движението на превозни средства по АМ „Хемус“ в участъка Варна – Шумен поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания. Движението на всички МПС по АМ "Хемус" вече възстановено.
 
 - АМ „Струма“: няма ограничения.
 
- АМ „Марица“: няма ограничения.
 
- АМ „Черно море“: няма ограничения.
 
- АМ „Люлин“: няма ограничения.
 
ОГРАНИЧЕНИЯ В ДВИЖЕНИЕТО НА МПС ПО ПЪРВОКЛАСНАТА ПЪТНА МРЕЖА:

път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: няма ограничения.
 
път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна:
Временно движението по път I-2 Русе – Разград – Шумен е ограничено за МПС над 3,5 тона поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.
 
път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград:
 
временно е ограничено движението на МПС над 12 тона по път I-3 Ябланица – Плевен - Русе само в посока Русе поради ограничения във вътрешността на страната.
 
 
път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В. Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен: няма ограничения.
 
път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция:

Временно се ограничава движението за МПС над 12 т. в двете посоки по път I-5 Русе-Бяла поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.
 
път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас:
Временно се ограничава движението за МПС над 12 т двупосочно по път I-6 Перник – ГКПП Гюешево поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.

Временно е ограничено движението за всички МПС по път І-6 в участъка на гр. Мъглиж – гр. Гурково поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.

Обходен маршрут: Стара Загора – Нова Загора – Гурково.

Ограничено е движението за МПС над 12 т по път I-6 Твърдица – Петолъчката поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания..

Ограничава се движението за МПС над 12 т по път I-6 п.в. „Петолъчката“ – Бургас поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.

Временно е ограничено движението за МПС над 12 т по път І-6 само в посока Кюстенил-ГКПП Гюешево от км 19+000 до км 0+000 поради ограничения от страна на Република Македония.
 
път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция:

Ограничено е движението за МПС над 3,5 по път Шумен – Силистра само в посока Силистра поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.
 
път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: няма ограничения.
 
- път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция:

Временно е ограничено движението за всички МПС по път I-9 Дуранкулак - Варна поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.

Ограничено е движението на МПС над 12 т по път I-9 Старо Оряхово - Обзор от км 141+500 до км 165+800 поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания.

Ограничено е движението на всички МПС по път I-9 Поморие – Слънчев бряг,

Ограничено е движението за всички МПС по път I-9 Малко Търново - Козият рог от км 311+500 до км 313+000 поради паднали дървета и силен снеговалеж.

Обходен маршрут: Малко Търново - Обход на Малко Търново;

Временно е ограничено движението на всички МПС през проход Обзорски поради обилен снеговалеж, силен вятър и снегонавявания;
 
 Други въведени извънредни ограничения на движението вижте на страницата на пътната агенция