Проф. Евелина Славчева
Проф. Евелина Славчева / БГНЕС
БАН: Със Закона за държавния бюджет не може да се отчуждава имущество
99487
БАН: Със Закона за държавния бюджет не може да се отчуждава имущество
  • БАН: Със Закона за държавния бюджет не може да се отчуждава имущество
От БАН настояват за отмяна на текстове от преходните и заключителни разпоредби в проектозакона за държавния бюджет, които според тях нарушават подписаното през септември споразумение за изваждане на НИМХ от структурата на академията. В проектозакона за бюджета е залегнало целият институт да премине към МОН, заедно с активите му, докато споразумението предвижда той да бъде изваден частично, а имуществото му да се ползва безвъзмездно от новата структура в продължение на четири години, през които да се направи инвентаризация и да се прецени как да бъде разпределено.

БАН с отворено писмо до образователния министър
 
Преходните и заключителни разпоредби в проектозакона за държавния бюджет нарушават подписаното през септември споразумение за изваждане на НИМХ от структурата на академията, докато ръководството на БАН стриктно спазва уговорките в него, заяви председателят на ОС на БАН Евелина Славчева.
 
"Нашата отговорност е до края на годината всичко, което сме поели като ангажимент, да бъде изпълнено, така че от 1 януари новият институт да има бюджет, отделен от този на БАН, да бъде с принципал министерството, а ние да продължим научната дейност по тази тематика с хората, които желаят да работят в БАН. След като проведохме всички тези и взехме всички тези решения, беше шокиращо да видим, че в преходните и заключителни разпоредби фигурират текстове, които обезсмислят изцяло тази активност и тези решения. Аз лично не мога да намеря точната дума, с която да квалифицирам този акт, но доверието, което беше изградено с много усилия, е силно нарушено", категорична е Славчева.

НИМХ излиза от БАН с цялото си имущество на 1 януари 2019 г.
 
Според ръководството на БАН със закона за държавния бюджет на практика се стига до отчуждаване на имущество, което не може да стане с този нормативен акт. Това според тях е противоконституционно, противоречи на закона за БАН и нарушава принципа за автономия на академията. Те настояват за отмяна на въпросните текстове, в противен случай ще ги атакуват пред Конституционния съд, а може да се стигне и до протести.