БАН отново на протест
БАН отново на протест / снимка: Sofia Photo Agency

Учените от Българската академия на науките (БАН) излизат отново на протест заради бюджета на Академията за следващата година. Шествието ще се проведе от 14.00 до 15.30 ч. по следния маршрут: ул. „15 ноември“, по бул. „Цар Освободител“ до сградата на Народното събрание  на пл. „Батенберг“ и връщане отново по бул. „Цар Освободител“ до сградата на БАН.

Учените очакват всички, съпричастни на проблемите на науката, да ги подкрепят и да се включат в протеста. Те настоява правителството да преосмисли предвидения бюджет за БАН в размер на 54 млн. лева и да задели субсидия в размер на 95-98 млн. лева.

Според учените тези средства ще осигурят минимални предпоставки за оцеляване и функциониране на националния център за научни изследвания в условията на криза.

Преди дни от БАН изтъкнаха, че през последните години академията е спечелила над 627 проекта от европейски програми за над 45 млн. евро. Председателят на БАН акад. Никола Съботинов определи бюджета за БАН като „една катастрофа”. По думите му, ако този бюджет се приеме за 2012 г., средната работна заплата в БАН ще е 478 лева. Той каза, че заради „окастрения” бюджет на БАН и за 2011 г. учените излизат в неплатен отпуск за месец и половина или за два месеца в различните институти. „Нямаме средства за заплатите на учените, но са ни необходими и пари за поддържане на инфраструктурата на БАН, за да може да се работи по различни международни проекти”, коментира председателят на академията.