"Автомагистрали" ЕАД няма договори за подизпълнители. Държавното предприятие има договори за доставка на материали, наем на техника, както и договори за възлагане за изпълнение на специфични услуги, които дружеството няма как да изпълни. Това отговори министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Петя Аврамова по време на изслушването й в парламента от временната комисия за ревизия на управлението на кабинета "Борисов-3" относно дейността на "Автомагистрали" ЕАД. Тя изтъкна, че "Автомагистрали" ЕАД не превъзлага дейности.

Бизнесменът Светослав Илчовски твърди, че бил изнудван и рекетиран за пари от управляващите

400-те договора, които са излезли в публичното пространство, са били включително за покупка на химикали и хартия, добави изпълнителният директор на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев. Той допълни, че това са действащи договори на "Автомагистрали" ЕАД с контрагенти, с които дружеството осъществява цялата си дейност. Договорите за наем на механизирана техника и покупка на инертни материали са много по-малко, изтъкна Беличев. Той бе категоричен, че "Автомагистрали" ЕАД не ползва подизпълнители по "инхаус" договорите си.

Възлагането, което е извършило Агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/ към държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД, е по Закона за обществените поръчки /ЗОП/, уточни министърът в оставка Петя Аврамова. По думите й по ЗОП има такава възможност. Според нея "Автомагистрали" ЕАД отговаря на всички изисквания за такова възлагане, така че АПИ е решила да възложи на друго държавно предприятие изпълнение на дейности по изграждане на пътна инфраструктура. В същото време "Автомагистрали" ЕАД са участвали в публични търгове за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа. Имат подписани такива договори и изпълняват и на някои от автомагистралите поддръжка и текущ ремонт. Относно възлагането на "Автомагистрали" ЕАД изграждането на част от АМ "Хемус" - от Видин до Ботевград, както и на укрепването на свлачища, дейностите са възложени изцяло по ЗОП.

Скандали и обвинения срещу властта в Комисията по ревизията (ВИДЕО)

Председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски припомни, че чрез промяна на ЗОП през 2016 г. се е дало възможност за "инхаус" възлагане на държавни дружества. Това е основание на АПИ да възложи и да сключи договори с държавното предприятие "Автомагистрали" ЕАД, което отговаря на всички изисквания на процедурата по сключване на такъв тип договори. По думите му, държавното дружество има капацитет да завърши успешно и прецизно да изпълни тези проекти. Така през 2018 г. е възложено проектирането и строителството на 134 км от АМ "Хемус", като "Автомагистрали" ЕАД и към момента изпълнява дейностите по строежа на магистралата.

Николай Нанков коментира, че Агенцията за държавна финансова инспекция е констатирала, че няма закононарушение по отношение на двата договора за строителството на АМ "Хемус" от "Автомагистрали" ЕАД, както и за укрепването на свлачищата.
БТА