/ netinfo
Чак до утре остават без парно и топла вода няколко столични квартала след авария на централен топлопровод. На студено остават изцяло кварталите „Белите брези”, „Красно село” и „Стрелбище”, както и отделни райони от „Гоце Делчев”, „Борово” и „Мотописта”. От Топлофикация съобщиха за Дарик, че топлоподаването вероятно ще започне да се възстановява от късно тази нощ. Училищата в района учиха с намалени часове. В случай, че аварията не бъде отстранена до утре, има вероятност за отмяна на занятията. Обезщетения за домакинствата не се предвиждат, освен ако ремонтът на топлопровода не продължи повече от 48 часа.

Повредата се е случила между 1 и 2 часа тази сутрин. Авариралият топлопровод се намира на бул. „Дойран”. Ремонтът му обаче се е забавил заради многото паркирани автомобили в района и защото проблемният участък се намира в частен имот, съобщи за Дарик пресаташето на „Топлофикация” Елизабета Павлова.

Детските градини в района днес са работили по график, а училищата – с намалени учебни часове. Ако аварията се проточи и утре, има вероятност за отмяна на занятията, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

За момента обезщетения за домакинствата не се предвиждат, освен ако ремонтът не се проточи повече от 48 часа. Подобен беше случаят през февруари тази година, когато отново няколко столични квартала останаха без топла вода и парно в продължение на дни. Впоследствие обаче само отделни домакинства получиха намаления в сметките си.

Междувременно от Комисията за енергийно и водно регулиране поискаха в срок от 2 дни "Топлофикация" да предостави информация за характера на аварията, периода на спряно топлоподаване, броя на засегнатите клиенти и предприетите мерки за отстраняване на аварията.