/ iStock/Getty Images
Очакваме народните представители да поискат от Министерството на отбраната писмен доклад с оценка на състоянието на старите съветски самолети МиГ-29 и СУ-25, заявяват от Атлантическия съвет.

В събота от съвета припомниха, че миналата година НС възложи на военното министерство да изотви оценка на изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжение сили до 2020 г. Според тях сега е време за нова такава оценка касаеща състоянието на съветските самолети от Военновъздушните сили МиГ-29 и СУ-25 и призовават партиите в 47-я парламент да внесат проекторешение.

Военното министерство: При нас не е обсъждано предоставяне на изтребители на Украйна

В документа трябва изрично да фигурират: оценка на състоянието към момента, включително колко са годните за използване машини; остатъчен ресурс на годните за използване самолети МиГ-29 и СУ-25; извършените ремонти и поддръжка през последните 15 години; вложените през последните 15 години финансови средства за ремонта и поддръжката на МиГ-29 и СУ-25; изпълнението на договорите по рамковото споразумение с РСК МиГ от 2018 г. (забавяния, изпълнени ли са и ако да - кога, какви неустойки са платени); инциденти с ремонтирани в Русия и Беларус самолети през последните 4 години?; брой хора на летателни длъжности за самолетите МиГ-29 и СУ-25 в момента; годишен брой летателни часове на пилотите на тези самолети; бюджет на ВВС спрямо общия бюджет за отбрана през 2021 година и дял на годишните разходи (вкл. оперативните) за МиГ-29 и СУ-25 спрямо целия годишен бюджет на ВВС.

САЩ ще даде на Украйна отбранителни системи земя-въздух

"Ясно е вече, че повече ремонти в Русия и Беларус няма да има. Оттук нататък какво следва?", питат от Атлантическия съвет и категорично заявяват, че е необхимо да има визия за бъдещето на бойната авиация, включително колко време може още да се използват старите самолети, заедно с предложения за бързо и неизбежно освобождаване от тях.
Водещо начало при изготвяне на документа е, че повече ремонти и поддръжка в Русия и Беларус са невъзможни. Срок за изготвяне на документа - 45 работни дни, заявяват още от съвета.