„Културният министър Велислав Минеков бе сменен заради скандала в Народния театър "Иван Вазов". Това е изключително скандално – тези две години след „Мутри вън” има промяна в поведението на президента. Тези политически сили, които управляваха през тези 12 г. и той наричаше „мутри” стоплиха отношенията”.

Това заяви в студиото на предаването „На фокус” по NOVA лидерът на ДСБ и съпредседател на коалицията „Демократична България” Атанас Атанасов.

Припомняме, за пиар на Народния театър „Иван Вазов” бе назначена Велислава Кръстева, която бе пиар на ДПС. Това предизвика гнева на режисьора Александър Морфов, който надраска вратата на кабинета й.

Драмата в Народния театър: Велислава Кръстева нарече Александър Морфов „насилник”

Помолен да оцени дейността на парламента, Атанасов заяви, че не би си позволил да сложи конкретна оценка, но това, че парламентът не свърши най-важната задача – да сформира правителство, не оценява високо 48-ото Народно събрание. „Провалът на този парламент бе провал на ГЕРБ. Те бяха първа политическа сила, видяха, че предложеният кабинет начело с проф. Габровски получи гласовете на ГЕРБ и ДПС”, обясни лидерът на ДСБ.

„През 90-те години разделението беше може би още по-голямо, но тогава бяха два лагера. Сега разделението също е много сериозно. Въпросът е да се групират двете страни. Групирането и в миналия парламент,и сега е от една страна на Реставраторските сили, от друга – на Реформаторските сили. В отминалия си парламент реставраторските сили имаха мнозинство, защо не направиха правителство”, запита Атанасов.

„Трябва да преминем в друга фаза”, категоричен е той.

Минеков отчете мандата си: Минно поле с непрестанно напрежение

ПП и ДБ на този етап разпределяме позициите, партиите ще вземат решение за съвместното си явяване.  „Трябва да има радикална промяна по отношение на нашето еврочленство. Ние не сме пълноправен член на ЕС, защото не членуваме в Шенген и не членуваме в Еврозоната. Тези два външнополитически приоритета ще получат ново решение, ако нашето ново обединение получи властта”, каза Атанасов.

 
NOVA