Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков
Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков / Георги Димитров
Нормално е в края на този мандат да кажем какво се е случило, какво е извършено. Напрежението беше непрестанно, представляваше едно минно поле.

Успяхме да започнем разходване на средствата още с влизането. Те бяха разпределени целесъобразно – спасихме училища, спасихме паметници.

Това заяви на пресконференция служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

Министър Минеков отбеляза, че 33 млн. лв. са отишли основно за спасяването на сценичните изкуства. По отношение на музеите и музейното дело, по думите му, нещата бяха стигнали до трагедия. „С допълнителни 5,5 млн. лв. успяхме да ги спасим“, подчерта той и допълни, че заплащането там не е достойно и губим специалисти.

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков
Георги Димитров

Министърът на културата добави и че над 1700 творци получиха творчески стипендии, като уточни, че такова нещо не е било правено преди.

„Системата за избор на директори е различен в Европа и всъщност министърът носи абсолютната отговорност и още в първите 6 месеца той трябва да вземе решение дали всичко се движи нормално и в добра посока“, каза проф. Минеков.

„Имаме събития, които останаха незабелязани и това ме натъжава“, посочи той и уточни, че става въпрос за представянето на Софийската филхармония в Загреб и в Берлин.

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков
Георги Димитров

Затрудненията в НИНКН продължават, като в момента специалистите са малко над 40.

„Относно моята лична битка, на всички от кабинета и на министерството, достигнахме крайния формат на измененията и допълненията в Закона за културно наследство (ЗКН)“, съобщи проф. Минеков и добави, че скоро те ще бъдат внесени в НС.

Реализирано в третия мандат на проф. Минеков като служебен министър на културата е и обучението на специализиран полицейски състав по ЗКН. „Надявам се те да бъдат ясна заплаха за нарушителите и да бъдат най-силни в превенцията и в разследванията“, заяви той.

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков
Георги Димитров

Министър Минеков отбеляза, че не е доволен от работата на културните институти в чужбина. Той съобщи и че предстои да бъде посочено мястото на културния институт в Тирана, Албания.

На въпроса дали ще бъде министър на културата и в следващото служебно правителство, Минеков отговори, че не е водил разговори, но е силно разколебан, защото напрежението е било голямо. 
БГНЕС