/ ThinkStock/Getty Images
Асоциация "Родители" поднесе извинения на майките и бащите, които притесни със становището за връщане в клас на седмокласниците и абитуриентите. От НПО-то изтриха становището си, което предложиха на МОН и под което събраха стотици гневни родителски реакции. Те също бяха изтрити. И вместо това от организацията съобщиха, че ще се вслушат в мнението на родителите.



"Вчера, 27 април, публикувахме свое Становище във връзка с обсъжданата на управленско ниво идея учениците от 7 и 12 клас да се върнат в училище, за да се подготвят за изпитите за националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити", написаха преди час от неправителствената организация, която утре се готвеше да участва в обсъждането на въпроса заедно с министъра на образованието в МОН, експерти и учителски синдикати.

"Изказахме своето мнение, не защото вярваме в неговата безпогрешност, а напротив - защото често ни се случва да водим разговор с Вас и държавата по важни въпроси, свързани с родителството. Установихме, че становището ни вместо разговор и колективно търсене на алтернативи, поражда противоположни тълкувания - в медиите и сред Вас, родителите", пишат в извинението си от НПО-то.

"Затова решихме да направим това, което умеем най-добре: да се вслушаме във Вас. Чухме тревога, колебание, обида. Страх от бъдещето заедно. Поради тези причини оттегляме Становището си от 27.04.2020 г. и поднасяме извиненията си на тези от Вас, които без да искаме, са се почувствали притеснени", обясниха още от Асоциация "Родители". Те са съгласни, че всеки родител има правото да вземе решение за своето дете. "Заявяваме, че никога не сме настоявали връщането на учениците в училище да стане на всяка цена. Нашата позиция винаги е била и остава, че ако има възможност учебните мероприятия да се организират при най-висок стандарт за безопасност за децата и учителите, тя трябва да се вземе предвид", оправдаха се още от организацията, след като разлютените родители масово ги питаха как така ще изразяват мнението им пред просветното министерство, без да са упълномощени за това.


НПО разгневи родителите: Иска от МОН връщане на 7 и 12 клас в училище


Майките обаче реагираха с недоволство. "Недостойно е да триете постове и коментари", реагираха родители и пожелаха, както медийно разгласиха становището си "за" връщането в училище на 7 и 12 клас, така от Асоциация "Родители" да обявят публично пред медиите, че вече са го оттеглили.

"Асоциация "Родители" , глаголът, който трябваше да използвате, е "срамуваме се" (вместо "извиняваме"). Не доказахте факти, не показахте проучване, не показахте участници, но изразихте грешна позиция от мое име и от името на хиляди родители на седмокласници и дванадесетокласници! Името на асоциацията ви звучи манипулативно, оставяйки впечатление в зрителите, че това е желанието на всички родители... Дължите ни повторна медийна изява !", написаха майките.