„До колкото знам танкерите с американския втечнен газ се разтоварват в момента и си ползваме газа от там”, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев предаването "На фокус" по NOVA.

а първи път от много години българският парламент е жив, не е скучен, не е предвидим и не е просто гумен печат на решения, които не са взети в българския парламент. Мисля, че това  е здравословно".

Той коментира спречкването между депутата от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев и председателя на „Възраждане” Костадин Костадинов в пленарна зала. „Явно има напрежение. Дебат, който е по-разгорещен, е добрият прочит на това, което се случва”, каза Василев.

И добави: „Ако може да има малко по-малко разгорещени спорове и конструктивизъм, би било добре, но е по-добре да има такива, отколкото никакви”.  

Относно подпалването на Културния център „Иван Михайлов” в Битоля, министърът на финансите заяви, че това е „още едно възпламеняване на страсти, за да може да се попречи на някакво разумно решение, което да бъде намерено от външните министерства и всички, които работят и търсят решение.”

„Това не е насочено срещу България или Северна Македония, а срещу това да се намери разбирателство и този конфликт да бъде разрешен в един момент. Това обаче става само чрез разговори и убеждаване на едната страна спрямо другата, така че да се стигне до разбирателство”, посочи Асен Василев.

"Заварихме много дълго време, в което България не е поставяла този въпрос. В последния момент ние поставяме въпроса за РСМ, даже след като сме изразили на Европейския съвет становище, а след това технически блокираме. Ситуацията не е на Продължаваме промяната, а на цялата държава и народ. Ние сме си мълчали много дълго време по този въпрос с РСМ, за разлика от Гърция, която казваше 20 г. има проблем, ние пък казвахме няма проблем. И в последния момент казахме, че има проблем", посочи oще Василев.

"Истината е, че проблем има и това не може да се замете под килима", убеден е той. "Проблематично е, че това, което идва от Европа е: Разберете се с Македония, за да се отпуши процесът. Първата стъпка въобще, за да тръгне да се отпушва процесът, е ние да убедим европейските си партньори, че не България трябва да се разбере с РСМ, а ЕС трябва да се разбере с РСМ. Това значи ЕС да приеме поне отчасти българската позиция, че има проблеми с езика на омразата, с проблемите на българите в РСМ. И когато това ЕС го приеме, проблемът да стане между ЕС и РСМ, а не между РСМ и България. Докато ние нямаме по-широк ангажимент и разбиране на нашата позиция, няма как България да вдигне ветото", подчерта Асен Василев.

Той категорично отрече да пише български вариант на закона „Магнитски”. „Има работна група, която се ръководи от Министерството на правосъдието. Вътре има участие от ДАНС, БНБ, МФ, Външно министерство, Комисията за финансов надзор и МС. Тя се ръководи от хората, които могат да напишат този закон, а те са в правосъдното министерство”, заяви финансовият министър.

На въпрос дали това, което излезе като чернова съвпада с това, което са написали експертите, той каза: „Не съм сигурен до колко съвпада. Имаше 3-4 варианта по 2 различни закона, които трябва да се подготвят – Закона за прилагане на европейски санкции, а другият е за това как, ако има наложени външни санкции, ние да защитим вътрешната икономическа и финансова система”.

„Смятам, че всичко това е буря в чаша вода. Ако има наистина направен истински законопроект, той трябва да мине обществено обсъждане, да бъде приет от МС, да влезе в парламента, да се разгледа на две четения там. Някой вади някакви текстове, които са в абсолютно суров вид, които нито са огледани от гледна точка на конституционалност, нито от гледна точка на европейско законодателство. Тези текстове са много далеч от закон”, категоричен бе Асен Василев.

NOVA