Втори ден от “Продължаваме Промяната” провеждат ĸонсултативни разговори за съставяне на кабинет
Втори ден “Продължаваме Промяната” провеждат ĸонсултативни разговори за съставяне на кабинет. Цел на разговорите е подкрепа на програма за управление в следващите шест месеца и превеждането на България през икономическата и политическата криза.

Целта на разговорите е подĸрепа на програма за управление в следващите шест месеца и превеждането на България през иĸономичесĸата и политичесĸата ĸриза.

В 16:30 часа, в Народното събрание започна срещата с депутатите, ĸоито напуснаха парламентарната група на “Има таĸъв народ” Иво Атанасов, Георги Георгиев, Деян Петков, Светлин Стоянов и Николай Радулов. Те разговарят с Асен Василев, Кирил Петков, Даниел Лорер, Андрей Гюров и Никола Минчев.

Кирил Симеонов не присъства на срещата. Министърът в оставка Радостин Василев е в чужбина, съобщи Николай Радулов.

Имаме много допирни точки, интересува ни ясна законодателна програма за действие на правителството през срока на съществуването на правителството. Нещо като безусловна подкрепа няма. От утре работим по програмите, всеки си отговаря за себе си, заяви независимият депутат Иво Атанасов след преговорите с ПП.

Национално отговорното поведение е да има правителство с ясна програма и ясни действия в интерес на България, добави Атанасов.

Това, което ни обединява, е антикорупцията в този кратък период, промените в КПКОМПИ, регулаторните органи, съдебната реформа, службите за сигурност - в тази насока ще развием програмата, по която да работим и до петък ще изразим нашето становище, обясни още Атанасов.

Проведохме ползотворен разговор, всеки един от нас е готов да участва в работни групи през тази седмица. Ако изготвиме една качествена програма и с ангажиментите на всеки от парламентарните групи и от нас като независими за приемането на необходимите закони продължаваме и ще гласуваме за правителството, ако не стигнем дотам, всеки от нас ще гласува така, както е решил, но продължаваме - по-добре да градим, отколкото да рушим.

"Още съм оптимист. Дали ни държи в напрежение - аз смятам, че ние винаги трябва да сме под напрежение и всяко едно гласуване в тази зала трябва да ни държи в напрежение, защото това е единственият начин да се направят истински закони. Ако законите се правят като депутатите се използват за машини за гласуване от едни хора, които седят извън парламента, да, това не ни държи под напрежение, но видяхме докъде сме стигнали последните 15 години", заяви Асен Василев след срещата с независимите депутати.

Василев посочи, че разговорите продължават. "Всеки един депутат, който смята, че може да взема самостоятелно решения, е добре дошъл на разговори. Искаме да изработим наистина най-добрата програма и да вземем предвид всички изразени от народните представители интересни на техните гласоподаватели", посочи Василев.

Иво Атанасов обясни, че не разговаря с никой от колегите му. "Не звъня на никой от колегите, всеки е свободен сам да вземе своето решение".

След изтичането на ултиматума: България е отклонила нотата на Русия

Премиерът в оставка Кирил Петков отговори на журналистически въпрос за експулсираните руски дипломати. "Както видяхме, ние помолихме нотата да бъде върната, нищо не се случи, тя се изпълнява. Аз не мисля, че това ще е темата за следващата седмица. Не мисля, че ще има промени каквото и да се случи и мисля, че сега всички ще се фокусираме върху това да има едно работещо правителство и то да покаже продължение на това, което започнахме".



На 13 юни 2022 г. Иво Атанасов, Николай Радулов, Светлин Стоянов, инж. Георги Георгиев и Деян Петков напуснаха "Има такъв народ" начело със спортния министър в оставка Радостин Василев. Няколко дни по-късно групата напусна и Кирил Симеонов.

В събота Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Андрей Гюров разговаряха с представители на БСП и "Демократична България".

От срещите стана ясно, че трите партии са допуснали грешки в диалогичността и комуникацията в старата коалиция, за новата те дадоха заявка за ясна и конкретна програма с ясни срокове и друг начин на вземане на решения.

В първия ден на юли, на фона на безпрецедентна политическа криза и усложнени дипломатически отношения с Русия президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на Асен Василев, предложен от „Продължаваме Промяната“ (ПП) за министър-председател.