В 12.00 часа изтече ултиматумът, който Москва даде на София да изтегли двете си ноти, с които ще бъдат изгонени от страната ни 70 служители на руското посолство.

Руският посланик Елеонора Митрофанова се яви в Министерството на външните работи. Дипломатът напусна сградата около 12:30, като към този момент няма информация нито от МВнР, нито от посолството на Москва в София.
 

Външно министерство Митрофанова
БТА

Малко след това стана ясно, че България е отклонила нотата на Русия. Посланик Елеонора Митрофанова ще постави въпроса за затваряне на руското посолство в България, което съответствено ще доведе до затварянето на българското в Москва.

Петков отхвърли ултиматума на Русия

Руският посланик заплаши, че ако правителството не отмени решението си за изгонване на 70 дипломати и служители на руското посолство у нас, тя ще се свърже с президента Путин и ще предложи скъсване на дипломатическите отношения. Още снощи Теодора Генчовска каза, че нотата е изпратена до премиера и в МВнР очаква указания.
 

„Очакваме, че на 1 юли МВнР на България ще оттегли двете си ноти, съдържащи поименен списък на руските чуждестранни учреждения в България. В противен случай пред руските власти ще бъде незабавно поставен въпросът за закриването на посолството на Русия в София, което автоматично означава закриване и на посолството на България в Москва, а отговорността за извънредно тежките последици за двустранните отношения изцяло ще лежи на българската страна“, се казва в позицията на руската страна, изпратена до премиера в оставка Кирил Петков.


Русия с ултиматум за отмяна на решението за експулсиране на дипломатите

Очаквайте подробности.
 
БГНЕС