В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за шпионаж на руски дипломати, довели до изгонването им от страната. Това заяви президентът Румен Радев след срещата на върха на Алианса в Мадрид.

"На Съвета по сигурността в МС на 9 юни, на който е присъствал представител на президентската институция тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Повдигната е за обсъждане, но по нея няма взето решение", категоричен беше държавният глава.

Божанков: Реакцията на Радев е нелепа, той е бил в течение по казуса с изгонените дипломати

Румен Радев съобщи, че след завръщането на съветника му, който споделил за разговорите на съвета, от президентството било изпратено писмо до секретаря на Съвета по сигурността в МС с въпрос за взетите решения. "Отговорът е - няма гласувано и прието решение на този съвет. Това ясно показва, че решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, който е далеч от институционалния", обясни още държавният глава.

От думите на президента стана ясно още, че той е информиран, че на въпросното заседание не са били изнасяни никакви доклади за шпионската тема, изнесена е била само обща информация. Той бе категоричен, че дори да свика КСНС по въпроса, той не може да отмени взето вече решение на правителството.

Посланик Митрофанова с първи коментар за изгонването на 70 руски дипломати (ВИДЕО)

"Напомням, че органът който контролира МС е Народното събрание. Също така се налага да напомня, че дори да бъде в оставка, правителството носи отговорност за своята дейност. Последствията от решението може да бъдат много сериозни най-вече за нашата дипломатическа мисия в Москва. Важното е, че по този начин не може да се вземат решения в изпълнителната власт по един толкова важен въпрос", посочи Румен Радев.