„Въпросът е принципен, защото не става дума за един или два случая, в които има някакво взето решение с външни и вътрешни последици, за което не сме били информирани. Дори и нашата реакция да звучи крайна, въпросът не се изчерпва само с казуса с дипломатите.“ Това заяви секретарят на парламентарната група на “БСП за България“ Явор Божанков в ефира на NOVA NEWS, във връзка с решението на левицата да стопират разговорите с “Продължаваме промяната“ за правителство.

По думите му в този момент трябва да се предложи нещо различно, за да покажат пред обществото, че не са съгласни и обясни:

„Имаше много пропуски и нашето мнение е, че трябва да се направи тази стъпка. Вчерашните събития са последната капка, която се наля в тази посока. Изслушахме докладите на службите по наше искане, ние винаги взимаме информирани решения“, обясни народният представител от левицата.

Радев: В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за изгонването на руските дипломати

Тъй като заседанието беше закрито, Божанков заяви, че не може да изнесе подробности, но се е убедил, че има кръг от хора, които са знаели за това решение - министър-председателят, външно министерство и президентската институция, която има компетентност по външната политика на държавата.

„Аз съм шокиран от реакцията на президента, че не е имал информация, защото представителите му в този Консултативен съвет са били там и най-вече шефът на администрацията на президента - Димитър Стоянов е бил надлежно информиран за целия казус. Ако някой човек в държавата наистина е бил информиран, това е президентът Радев и неговата реакция е нелепа“, категоричен е Божанков и допълни, че президентът е запознат с всички факти.

„Не знам с какви очи може да изразява такива тези. Така че на база информацията от изслушването категорично мога да кажа, че президентът Радев е бил абсолютно в течение с казуса“, каза още той по темата.

По думите на Божанков проблем в българската политика е издигането на личността в култ.

„Това не е важно, важното е да признаем, че не приехме нов закон за КПКОНПИ навреме, не започна борбата с корупцията навреме. Ако правим нов кабинет, ние трябва да поправим всички тези грешки, които изначално допуснахме. Трябва да имаме програма - ясно разграфена във времето, която не цели просто да удари корупцията в България и да разгради стария модел. Да, за нас е важно ГЕРБ и ДПС да не се върнат на власт, но най-важно е да кажем какво ще стане, ако отидем на избори - губим Плана за възстановяване“, даде за пример той.

Божанков обясни, че е важно преговорите да преминат успешно и такава стъпка би дала по-голям шанс за съставяне на нов кабинет и то не такъв, който цели да управлява още няколко месеца, а трябва да приеме бюджета на държавата и да я прекара през най-голямата криза през последните години.

„Кой ще предложат “Продължаваме Промяната“ зависи от тях, това е тяхно решение, те са първа политическа сила. Всички трябва да намерим баланс в името на държавата, отговорността пред нас е историческа“, заключи народният представител от левицата.
NOVA NEWS