ПГ на БСП ще се срещне с Петков днес по негово настояване
Решението е безпрецедентно. В световната история няма такова. Най-големият брой изгонени руски дипломати е от САЩ – 58. В ПГ казваха, че това е на ръба на скъсване на дипломатическите отношения. Това каза вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова пред NOVA.

"България трябва да е суверенна държава и никой да не ни определя външната политика. Доколкото знам, не са дадени убедителни доказателства, че изгонените руски дипломати са били шпиони. Но извън конкретния казус – дали това би навредило на българския национален интерес, на икономиката ни, на туризма, на цените на газа, на петрола? Категорично", заяви тя.

Нейнски: Радев и Нинова са били запознати с докладите на службите

"Вижте какво правят големите европейски държави, например Франция – Макрон си говори с Путин постоянно. Германия реши да не си прекъсва газовите доставки, защото мисли за икономиката си, за семействата. Съмнявате ли се, че те не са евроатлантически държави?
Никой не дава убедителни доказателства за незаконната дейност на тези хора", заявява Нинова.

Представител на Минитерството на икономиката няма в Съвета по национална сигурност. Оперативно заседание на МС – това би трябвало да е заседание, на което се дава информация, а не се взима решение. Външният министър на едно от тези заседания поднесе информация колко са руските дипломати тук, колко са нашите там, каква реципрочност трябва да се търси; на това заседание заявих, че ако има намерение за гонене на такъв брой дипломати, това е абсолютно неприемливо и е на прага на скъсване на дипломатическите отношения, коментира Нинова.

Петков: Решението за руските дипломати не е мое, а е на база доклади на ДАНС, МВнР и Съвета по сигурност

"Този уж доклад на ДАНС не сме го виждали. Вероятно само президентът, който назначава шефа на ДАНС, може да види доклада. А в Съвета по национална сигурност към премиера има двама души от ДАНС, така че казаното от Радев, че не е знаел за гоненето на дипломатите, не отговаря на истината", заявява тя.

"Борихме се срещу модела на ГЕРБ ,в който институциите не се уважаваха, върховенството на закона и правовия ред, а тук сме свидетели именно на същия модел", посочи още Нинова..

След решението на ПГ БСП да прекрати преговорите за съставяне на правителство с ПП, се обадих на премиера в оставка Петков и го информирах за решението ни. Не вярвам, че решението за гонене на дипломатите е под чуждо давление. Това е безпрецедентен акт, който не е доказан с нищо, коментира лидерът на БСП.

"Снощи Кирил Петков поиска среща с парламентарната група на БСП. Не зная за какво. Днес ще имаме. Предстои ни някакъв разговор", заяви още тя.
NOVA