"Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството", заяви Асен Василев минути след края на преговорите между "Продължаваме Промяната" и БСП. 

"Постигнахме съгласие да се изготви в много кратки срокове програма от експертните екипи програма, която да бъде приета и на политическо ниво и която да залегне с много ясни и конкретни срокове и ангажименти за това какво ще се случи от сега до края на годината като реформи и необходими дейности. Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което ще продължи да работи за интересите на България, така както и първият кабинет", допълни Василев. 

"Това беше първата среща от преговорния процес, който започваме с мандатоносителя "Продължаваме Промяната" в опит да съставим правителство", заяви и лидеърт на БСП Корнелия Нинова. 

Нинова към ПП на масата за преговори: Нашето мнение съвпада с вашите приоритети


"На тази среща отчетохме доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е малко", похвали се лидерът на левицата. 

"Дадохме си ясна сметка и за слабостите, които проявихме, едната от тях беше, че не подготвихме от  самото начало ясна програма със задачи и срокове. Затова днес коригираме тази слабост. И се разбрахме екипи от по трима души, представени от нас, да изготвят такава програма с политически приоритети, но и конкретна законодателна рамка за 6 месеца", обяви Нинова. 

"Отчетохме като слабост и грешки в комуникацията", призна Нинова и допълни, че това ще бъде избегнато в бъдеще с изграждане на секретариат. 

"Оставаме отворени за следващите разговори и започваме да работим по изготвяне на програмата", заяви Нинова. 

"Призоваваме дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига до закриване на посолството и скъсване на дипломатическите отношения между България и Руската Федерация. Както и да е се нормализира диалога и да се възстанови диалога между двете страни, така че да е в интерес на българския национален интерес", коментира Корнелия Нинова дипломатическата криза с Руската Федерация. 

"Темите министертва, ресори и кандидати за министри ще оставим на втория етап от нашите разговори", категорична е Нинова.

"Утре имаме среща с колегите, които напуснаха групата на Има такъв народ", отговори Асен Василев на въпрос с кой още ще се водят преговори освен с представителите на "Демократична България" за съставяне на правителство.



Двете партии преговаряха час и половина в зала "Запад" в Народното събрание. 

На старта на преговорите лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: 

"Радвам се, че можем да продължим разговорите. Както от тук напред да намерим общ път. Нашето мнение съвпада с вашите приоритети, обявени предварително". 

БГНЕС


"Изключително много се радвам да започнем консултациите. Както всички знаем, пред нас има една много тежка и отговорна задача, в рамките на всички тези кризи, които имаме, все пак да съберем мнозинство за едно правителство, което да работи за интересите на хората", заяви и кандидатът за премиер на "Продължаваме Промяната" Асен Василев при старта на преговорите с БСП. 

Преговори ПП и БСП
БГНЕС