“Продължаваме Промяната” и "Демократична България" проведоха консултации за съставяне на правителство.

От страна на “Продължаваме Промяната” участваха Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Андрей Гюров. Те разговарят с представителите на "Демократична България" Атанас Атанасов, Владислав Панев и Христо Иванов.

"Ние влизаме в тези консултации с много ясна, програма, с ясни и кратки срокове, за да може да изпълним всичко това, което българският народ очаква от едно правителство", каза Асен Василев в началото на срещата.

Василев след преговорите с БСП: Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството (ВИДЕО)

Христо Иванов заяви, че стъпват на 6 месеца трудна турбулентност, но добри постижения. Благодаря за доброто сътрудничество на премиера в оставка Кирил Петков. Трябва да си извадим уроци, да има ясна програма, ще трябва да подобрим структурата на вземане на решения в едно бъдеще управление и да подходим по конкретен начин към формиране на мнозинство в парламента, добави Иванов.

Без да се отказваме от целите ни трябва да намерим механизъм за по-голяма диалогичност по национални приоритети, така че в рамките на 6 месеца или 1 година да предложим постижения, които да постигнем, подчерта Христо Иванов.

След срещата Христо Иванов заяви, че са потвърдили готовността си да окажат подкрепа на мандатоносителите от "Продължаваме Промяната". "За нас е важно страната да се стабилизира и да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат".Това, което свършихме в последните месеци даде добра основа за посоката, по която трябва да се продължи. Обсъдихме програмата, да, споделям оценката следващият кабинет да стъпи върху много ясна програма, която да дава база и приоритети, през конкретни теми в парламента да се търсят национални съгласия, подчерта още Иванов.

Шенген и Еврозоната трябва да бъдат акцент. Както и модернизацията на българските въоръжени сили, както и общата модернизация на сектор Сигурност. Още теми са важни - образование, култура, демография, каза Иванов и добави, че диалогичността трябва да се подобри.

Оценяваме колко ще е трудно, но трябва енергично да се действа и заявките, които чухме са убедителни, излизам с оптимизъм от тази среща. Тласкането към нови избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите, смята Иванов.

Той беше категоричен - "Ние от ДБ червени линии не сме чертали, смятаме, че има национални задачи и трябва да се работи за тях. Трябва да се работи за онези ангажименти, които сме поели към избирателите - за промяна в политическата система, за борба с корупцията, преструктурирането на съдебната власт, излъчването на нови органи - по необходимост ще трябва да се търси съгласие, за да успеем да комбинираме промяната, отварянето на нова политическа страница с една смислена диалогичност по национални теми и приоритети чрез прозрачност".

По-рано ПП преговаряха с БСП. След срещата посочиха, че ще обявят нова ясна програма със законодателна рамка за следващите 6 месеца.

“Продължаваме Промяната” ще преговарят за нова коалиция с поне 121 български народни представители, които да подкрепят програма за управление в следващите шест месеца и превеждането на България през икономическата и политическата криза.