Братовчед на малката Дамла е задържан и привлечен като обвиняем за убийството на детето в Момчилград в края на миналата седмица. Това става ясно от съобщение на прокуратурата. Арестуваният е направил пълни самопризнания.

17 декември: Майка откри трупа на детето си в жилището им в Момчилград

Мъжът е имал ключ от жилището на семейството. Според обвинението той умишлено е умъртвил Дамла по особено мъчителен за нея начин.

Съдебно-медицинската експертиза сочи, че момиченцето е починало от задушаване. За подобно престъпление се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвори без замяна.

Самопризнанията на задържания се подкрепят от събрани до момента доказателства. Говорителката на прокуратурата в Кърджали Димитрина Делчева отказа да коментира признатите от него мотиви за убийството, тъй като обясненията му предстоят да бъдат проверени чрез събирането и на други доказателства. Според нея мотивите му ще може да бъдат огласени и коментирани само след като всички доказателства са налице и когато прокуратурата прецени, че няма да бъде попречено на разследването, отбелязва БГНЕС.

Цацаров разкри подробности около убийството на 7-годишното дете в Момчилград

Семейството на арестувания твърди, че не може той да е убил Дамла. Казват, че младият мъж дори бил с тях в болницата в часовете след убийството, отбелязва NOVA.
 
Междувременно майката на Дамла също е задържана. Тя е обвинена заради това, че е оставила детето си без надзор, докато е била нощна смяна на работа в завод, недалеч от Момчилград. Жената бъде в ареста поне до четвъртък вечер, когато изтича срокът от 72 часа по прокурорската мярка за задържането й.  "Дали задържането й под стража ще бъде прекратено или продължено, зависи от преценката, основана на събраните доказателства за извършеното от нея престъпление, както и на това дали съществува реална опасност тя да се укрие или да извърши друго такова", каза Делчева.
 
След убийството на малката Дамла: говори психолог (ВИДЕО)
 
В сряда вечерта след ареста и разкритията за убийството на момиченцето близки на Дамла се събраха пред блока, където тя е живяла. Те поискаха да линчуват задържания за жестокото престъпление.