/ БГНЕС
Чакат експертни заключения за убийството в Момчилград
Малката Дамла е починала от задушаване, трудно е да се каже че има заподозрян
95712
Малката Дамла е починала от задушаване, трудно е да се каже че има заподозрян
  • Малката Дамла е починала от задушаване, трудно е да се каже че има заподозрян
Няма основен заподозрян за убийството на 7-годишната Дамла в Момчилград. Информациите за задържана жена по случая не са потвърдени официално от институциите. Детето бе открито удушено вчера сутринта в дома си. То е намерено от майка му, когато жената се прибрала от нощна смяна. Според главния прокурор Сотир Цацаров ключова роля в случая ще изиграят съдебните експертизи. По думите му обаче Институтът по криминалистика и криминология системно бави експертизите с месеци, затова може да се прибегне към услугите на частна лаборатория.

Майка откри трупа на детето си в жилището им в Момчилград

7-годишното дете живеело само с майка си в апартамент в центъра на Момчилград. Всички други членове на семейството работят и живеят в чужбина. Детето нощувало заключено в апартамента, докато му майка му – 38-годишната Садет Муса, давала нощно дежурство.

Когато се прибрала на сутринта, жената открила момиченцето мъртво, със запушена с тиксо уста.  По първоначална информация няма следи от взлом и в апартамента е проникнато с ключ. Към момента обаче няма основен заподозрян по случая, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Има задържана жена за убийството на 7-годишната Дамла в Момчилград

"Действията по разследването продължават, на този етап е трудно да се каже, че има заподозрян. Има оперативни версии, част от тези версии са далеч по-истинни от другите, но в крайна сметка се нуждаем от доказателства. Пред наблюдаващия прокурор съдебните медици са потвърдили, че става дума за задушаване, което според първата версия не е причинено от материала, с който е овързано лицето на детето, а е причинено предварително", каза той.

Все още няма обвинен за убийството в Момчилград, зрее напрежение сред жителите му

Според Цацаров за разрешаването на случая ще се разчита предимно на съдебните експертизи. По думите му обаче може да се прибегне до частна лаборатория, тъй като Институтът по криминалистика и криминология системно забавя разследванията. "Дали Институтът по криминалистика и криминология може незабавно да обработи ДНК материал, който ние ще му представим? Ако това може да стане в НИКК и може да стане незабавно,  НИКК ще остави всички други задачи и ще прави това. Ако ли не, ще плащаме на частна лаборатория, но ще работим максимално бързо", увери Цацаров, като допълни, че същото касае и други находки по веществени доказателства, от които трябва да се търси ДНК.

"Чакаме за ДНК експертизи и за каквито и да е други по-сложни експертизи с месеци. Трябва да е дело, което е с изключително висок обществен отзвук, за да можем да постигаме съответните уговорки с ръководството на МВР, защото Институтът е един за цялата страна, капацитетът му не е голям, консумативите са малко - това е в ресора на вътрешното министерство. Криминалното разследване при нас се бави от експертната страна и това е тъжното", каза Цацаров.