/ ThinkStock/Getty Images
Съдът прекрати делото срещу Христо Бисеров за конфискация на имущество
Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) трябва да оттегли от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество по 19 дела по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество на обща стойност 21 790 660 лв.

Това сочи първоначалният анализ на органите на Комисията.

Декември 2016-а: ВКС потвърди оправдателната присъда на Христо Бисеров

Задължението произтича от публикуваното на 7 декември 2018 г. Тълкувателно решение на Общото събрание на гражданската колегия на Върховния касационен съд по тълкувателно дело 4/2016 г., съобщиха от комисията. Според мнението на върховните магистрати Антикорупционната комисия няма право да води дела за отнемане на имущества срещу лица, които са оправдани или чието наказателно производство е прекратено.
 

БГНЕС


На основание на публикуваното на 7 декември 2018 г. Тълкувателно решение на Общото събрание на гражданската колегия на ВКС, вчера Софийският градски съд е прекратил делото по иска на Комисията срещу Христо Бисеров на стойност близо 1 998 046 лв.
 
Мотивът на съда е, че бившият зам.-председател на Народното събрание е бил оправдан по наказателното дело, послужило за започване на процедурата по гражданска конфискация.
БГНЕС