Ангел Найденов: Зависими сме от Русия и за резервните части
Ангел Найденов: Зависими сме от Русия и за резервните части / снимка: БГНЕС

В степента, в която сме зависими от доставките на енергийни ресурси, в не по-малка степен сме зависими от Русия и по отношение на резервните части и съответно поддържане на техническата и летателната изправност във военно въздушните сили.

Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов в отговор на въпрос дали икономически санкции срещу Русия могат да ни оставят без доставки на резервни части, предаде БГНЕС.

Министърът коментира това, след видеоконферентната връзка с български контингенти зад граница по повод 10 години от приемането на България в НАТО. Найденов получи информация от националния командир на 26-и военен контингент в Кабул полк. Тони Трифонов, че обстановката в Афганистан продължава да е нестабилна. А в Кабул се отчита по-висока активност в сравнение с предишни години. Тя е с изразени моменти за ескалация на напрежение, поясни министърът.

През януари - март 2013 г. опозиционните въоръжени групировки са имали 6 атаки. За същия период на тази година атаките вече са 22, даде пример Найденов.

Всички вие, българските военнослужещи, сте част от онзи капитал, с който България заслужи и получи членството в НАТО и малко по-късно в ЕС. Желая ви здраве и късмет, желая ви светли Великденски празници, успешно завръщане в страната, бъдете живи и здрави, пожела Найденов на военнослужещите ни зад граница.

Той подчерта във видеоконферентната връзка с военните, че поводът за връзката е отбелязването на 10 години от приемането на България за член на НАТО. „Вие сте участници в НАТО и имате всички основания и заслужавате и поздравленията, и нашите благодарности за начина, по който изпълнявате своята отговорност и своите задачи, с които допринасяте с поддържането на сигурността и стабилността в района на Балканите и като цяло в Югоизточна Европа. Важно е за България участието в съседни страни, чрез което ние постигаме условия, за да се гарантира доброто социално-икономическо развитие на страната ни и съответно отстояването на разбирането за добри отношения с нашите съседи и регионална политика, които да са насочени към развитието на сътрудничеството в региона. Повече от 900 са българските участници в различните контингенти, в различните формати от 2009 г. насам, в които България участва в операцията в Косово”, заяви още Найденов.