Андреева: Здравната реформа няма да се случи, няма финансов ресурс
Андреева: Здравната реформа няма да се случи, няма финансов ресурс / снимки: БГНЕС
Андреева: Здравната реформа няма да се случи, няма финансов ресурс
74175
Андреева: Здравната реформа няма да се случи, няма финансов ресурс
  • Андреева: Здравната реформа няма да се случи, няма финансов ресурс

Като тежка определи за управлението на страната изминалата една година здравният министър в оставка Таня Андреева. Според нея всеки е говорел за реформа в здравеопазаването, но никой не е обяснил какво означава това. Тя посочи, че законодателството и финасовите ресурси са най-важните точки за започване на реформа в здравния сектор.

Реформата в здравния сектор няма да се случи дори в близките няколко години да имаме стабилен парламент, защото няма финансов ресурс за това, посочи на своята отчетна пресконференция ресорният министър в оставка Таня Андреева. Промяна и преструктуриране на болничния сектор е друг важен фактор според нея.

През последната годна се е работило най-вече за стабилизиране в здравеопазването, като не е имало нито един "празен ден след четири години на бездействие в системата", каза още здравният министър в оставка.

Целта на екипа й е била постигане на стабилност и спокойствие за работещите в сектора. Разработването на стратегията за развитие на здравеопазването в периода 2014-2020 г. като качество на обслужване, качествена информационна система и модернизиране на спешната помощ са били приоритети на здравното ведомство. През тази година е изготвен и моделът за националната здравна карта.

Спешната помощ е била един от големите приоритети на министерството. Там по думите на Андреева е свършена най-много работа. Изготвена е концепция за развитие и модернизация на спешната помощ, а сред предприетите мерки в сектора е и увеличаването с 10% на заплатите на спешните медици от Нова година. Като постижение бе посочено и инкриминирането на посегателствата над лекари.

Паралелно с това се работи за преодоляване на най-сериозния според министъра проблем - кадровото осигуряване на спешната помощ. От септември тази година ще стартират обучения на парамедици и лекари асистенти. Предвижда се и връщането на тел. 150 за по-бърза и адекватна реакция при спешните случаи. До края на 2014 г. се предвижда регистрите за психично болни и хората с редки заболявания да бъдат завършени, каза още министърът в оставка.

Андреева Здравната реформа няма да се случи няма финансов ресурс
netinfo

В болниците през последните години пациентите получават по-добри медицински изделия, по-добри грижи, по-адекватна и добра диагностика с по-модерни консумативи, подчерта Таня Андреева. Тя поиска сериозен контрол на финансовото регулиране на здравната каса.

Министърът в оставка отказа да постави оценка за работата си, както и на тази на ведомството като цяло през последната година, но посочи, че не е имало дори ден, в който екипът й да не е работил с всички сили.