Депутатът от „Продължаваме Промяната-Демократична България” Настимир Ананиев предлага затягане на мерките срещу войната по пътищата. Едно от предложенията е шофьорите, които отказват тест за дрога и алкохол, да бъдат съдени. 

„Срещнах се с министър Стоянов. В момента проверяваме какви тестове се използват в Европа, за да вземем пример от тях. В Холандия, например, където марихуаната е легализирана, се използват акуратни тестове. Когато говорим за пътна безопасност, се сблъскваме с много корупционни модели. Всъщност в България корупцията убива на пътя. Спомняте си случая с Георги Семерджиев, който помете две жени в центъра на София. Той е рецидивист с множество катастрофи. Трябва да има законодателство и правила”, подчерта Ананиев в ефира на NOVA.

Експерт: За година са идентифицирани 40 пътни участъка с концентрация на катастрофи

Ананиев обясни, че се мисли и по възможността първата година младите шофьори да нямат право да карат мощни коли, както и да се кара с по-малко точки. 

„13% от всички ПТП-та се правят от млади шофьори, но те скачат драстично в нощните часове. Много от автошколите не обучават на тъмно. Взимате книжка, излизате с приятели и какво става – катастрофа“, каза той.

Затова се мисли и за забрана за шофиране на младите водачи между 22.00 и 06.00 ч. „Изключение може да се направи, ако има придружител – човек със стаж зад волана“, обясни той.

Попитан защо правилата на пътя не се спазват, Ананиев каза, че всичко е свързано с манталитета.

Ние сме агресивни на пътя. Дупките и лошата инфраструктура също изнервя шофьорите“, каза той. По думите му всеки спасен живот е една победа.

Според него трябва да се въведе средната скорост, за да няма толкова пътни инциденти.

Премиерът Денков обяви какви са мерките срещу войната по пътищата (ВИДЕО)

„Няма нужда от стационарни камери, защото като знаете, че наближавате такава, намалявате скоростта и после отново давате газ. При средната скорос няма как да измамиш“, каза още Ананиев. И бе категоричен, че контрол трябва да има и за автошколите.

Той обясни, че, за съжаление, до момента изброените предложения не са били подкрепени от ГЕРБ, БСП, ДПС и „Възраждане”.
 
NOVA