Кирил Ананиев
Кирил Ананиев / БГНЕС
Родителите няма да платят нищо, посочи здравният министър
Нямат вина нито Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), нито "Царица Йоанна"-ИСУЛ по отношение на фаталния край на детето, коментира пред журналисти в НС трагичния случай с починалото от левкемия шестгодишно момиченце Мария здравният министър Кирил Ананиев.

По думите му, всичко, което е било възможно, е направено и от двете институции. "Родителите няма да платят нищо, за съжаление детенцето е било в много напреднала фаза на заболяването и, въпреки грижите на лекарите, се е стигнало до този фатален край", посочи министърът.

След смъртта на 6-годишно дете: Спешно изслушване на всички страни, готвят промени (ОБЗОР)

Все пак Ананиев добави, че от разговорите с болницата и с родителите, с майката на детето, и всички, свързани с проблема, вижда определено забавяне на Здравната каса на документите, но не по вина на касата.

Касата, обясни министърът, е трябвало да получи от ИСУЛ един документ, с който да се посочи каква е цената на медикамента, но понеже той е свършил, направена е нова заявка, която е в други грамажи, и те не са могли да подадат съответно необходимата цена, за да се впише в документацията. Кирил Ананиев изрично обаче подчерта, че това не е довело до лишаване на детето от съответната медицинска грижа.

6-годишната Мими изгуби битката с рака

Той припомни, че Изпълнителна агенция "Медицински надзор" вече проверява случая, изискани са всички необходими документи.

Според него, вливането на фонда за лечение на деца в НЗОК само подобрява организацията, превръщането на Касата в единна контактна точка, която да осъществява цялостния процес по регистриране, администриране и финансиране лечението на деца.
БТА