Скандал в парламента и в Здравната каса след смъртта на 6-годишно дете. Малката Мария почина от левкемия и въпреки че се лекуваше в българска болница, семейството й получи фактура за 14 000 лева за скъпи лекарства. Междувременно родители на тежкоболни деца се оплакват, че касата бави документите за лечение в чужбина, посочва NOVA.

6-годишната Мими изгуби битката с рака
 
Проблемът с плащането на скъпи медикаменти за тежкоболни деца стои от години. Той се състои в това, че лекарствата, които са необходими за лечението, не са част от позитивния списък на Здравната каса. Затова болницата казва на родителите какво е необходимо. Те кандидатстват за сумата за тези лекарства - доскоро пред Фонда за лечение на деца, а вече пред Здравната каса - и след като бъдат одобрени, касата плаща на болницата. Дори така да звучи ясно и подредено, на практика се получават забавяния, липсващи документи или неизрядни такива. Така се е случило и в историята на Мими, която загуби битката с болестта, докато родителите й събираха документи.
 
6-годишната Мария, която е със синдрома на Даун, се лекува от левкемия в онкохематологията на ИСУЛ. Дни преди детето да почине – семейството й получава фактура за 14 000 лева за скъпи лекарства. Касата трябвало да ги поеме, но се забавила с решението си - обяснението е, че имало липсващи документи. Затова болницата си потърсила парите от родителите.
 
Става въпрос за технически проблем”, заяви изпълнителният директор на МБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ проф. Бойко Коруков.

Ден след смъртта на 6-годишната Мария здравното министерство призна за проблем
 
„Тя така си отишла на 19-ти след като всички са си били свършили работата добре. Очевидно системата е така направена, че се бавят протоколи, няма прозрачност”, коментира д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.
 
След като случаят на детето влезе в парламента, шефовете на касата и детската онкохематология по спешност дадоха обяснения пред здравната комисия.
 
Лекарства за лечението на това дете не са липсвали в нито един момент, забавиха се процедури”, коментира проф. Добрин Константинов от Детска хематология и онкология – „ИСУЛ”.
 
„Отговарям, че са спазени всички нормативно изискуеми документи за такива заповед. Документите, с които кандидатства майката, не бяха в пълния си вид”, коментира директорът на Здравната каса д-р Дечо Дечев.

Предстоят промени в осигуряването на лекарства за онкоболни деца
 
Проблемът е, че родителите на болни деца сами кандидатстват пред Здравната каса за финансиране на лекарства, които са част от задължителното лечение. И касата съответно плаща на болниците. „В момента този протокол, който се издава персонално на лицето, наистина усложнява процедурата”, коментира още Дечев.
 
„В момента се работи за нормативна промяна, с която болницата да прави заявка за необходимите лекарства за по-дълъг период от време”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
 
Междувременно пациентски организации и родители се оплакват, че след прехвърлянето на дейността на Фонда за лечение на деца към Касата, одобрения за лечение в чужбина се бавят.
 
„Това е прехвърляне на проблема от единия джоб в другия по най-лошия начин. Единственото, което имаше в министерството беше обществен и медиен контрол. В момента не знаем какво се случва”, коментира д-р Станимир Хасърджиев.
 
„Броят на разгледаните молби за месец и половина е 360, от които 164 бяха прехвърлени от Фонда. Такъв обем молби Фондът разглеждаше за 3 месеца”, каза Дечо Дечев.
 
Няма как всяко едно дете да бъде лекувано в чужбина. Трябва наистина да се оптимизират административните процедури, за да може всяко дете да получи най-доброто лечение”, коментира председател на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.
 
А иначе дефицит на средства за лечение в чужбина и за скъпи лекарства няма, уверяват здравните власти.
nova.bg