"Предполагам, че неизбежно ще се разбунят страстите, защото във времето политически въпросът е бил представен от много гледни точки", каза пред NOVA защитничката на Сакскобургготски Ели Христова.
 
Във вторник стана ясно, че спорът за царските имоти се връща в съда. Това се случи, след като държавата направи нов завой по казуса и се отказа от споразумение с фамилията Сакскобургготски.

Николай Нанков: Държавата не се е отказала от „царските имоти“
 
Министерството на правосъдието препоръча претенциите за наследствени дворци и гори да бъдат уредени със специален закон.
 
"Има достатъчно данни и архивни документи, които установяват точно и ясно каква институция е било интендантството на Негово Величество. Има и документи, които посочват кои имоти са лична собственост на Фердинанд I и Борис III". Това заяви Любомир Денев, адвокат на държавата по едно от делата за царските имоти. Става дума за делото "Кричим", което държавата спечели и което отне имота от Симеон Сакскобургготски.

ВМРО се възмутиха от отстъпките на правителството за "царските имоти"
 
скам изпълнителната власт да не се оттегля от казуса с царските имоти, защото в делата държавата се представлява от регионалния министър и земеделския министър (по делото за горите)", посочи Христова.

Изпълнителната власт не може да се намеси в делата за "царските имоти"
 
Към момента продължават да се водят делата за Царска Бистрица, за Двореца "Врана" и за царските гори в Рила.
nova.bg