/ БГНЕС
Изпълнителната власт не може да се намеси в делата за
95415
Изпълнителната власт не може да се намеси в делата за
  • Изпълнителната власт не може да се намеси в делата за
Извънсъдебно решение по споровете с т.нар. „царски имоти“ няма да има. Изпълнителната власт няма право да предприема действия в тази посока. Въпросът е в ръцете на законодателната и съдебната власти, които са компетентни по случая. Това е становището на работната група за собствеността на имотите на семействата на починалите царе Фердинанд и Борис III към Министерството на правосъдието.
 
В нея са участвали регионалното и земеделското министерства, както и  адвокатите на наследниците. Групата е сформирана заради писмо на Симеон Сакскобургготски до Народното събрание, Министерски съвет и омбудсмана Мая Манолова с предложение да се потърси уреждане на проблемите. Сагата с „царската реституция“ продължава две десетилетия. Хонорарите, платени от  министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на земеделието и горите, възлизат на около 3 милиона лева.

Николай Нанков: Държавата не се е отказала от „царските имоти“

Споровете за „царските имоти“ могат да бъдат уредени или със специален закон, или с приключване на висящите дела, заяви Цецка Цачева по време на брифинг за решението на работната група.  Изпълнителната власт няма правно основание да се намесва в тези спорове, заяви правосъдният министър.

БГНЕС

"Висящите дела са от компетентността на независимата съдебна власт. Както ясно е посочено в решението за мораториума, приет от 41-вото НС през декември 2009 година, действието на този мораториум се простира до приемането на специален закон, който е от компетентността на законодателната власт. За решението на работната група съм информирала министър-председателя", каза министърът.
 
Цачева допълни, че темата за специален закон е повдигана през различни мандати на Народното събрание, но с оглед на висящите съдебни спорове, до момента е приемано, че щом като спор за право е отнесен до съда, съдът трябва да даде отговор чия е собствеността. Правосъдният министър подчерта, че не може да дава препоръки нито на законодателите, нито на съда какво да предприемат.

ВМРО се възмутиха от отстъпките на правителството за "царските имоти"

Симеон Сакскуборгготски е завел три дела в Брюксел,  които все още не са съобщени на българската страна. В България пък има три висящи дела - за “Врана”, “Царска Бистрица” и за 16 хиляди декара гори в Рила. Над 1 милион лева са изплатени за хонорари по делата от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, заяви министър Николай Нанков, и добави, че подобна сума е дадена от Министерството на земеделието и горите. Искането на регионалния министър за отлагане на делата със шест месеца ще бъде оттеглено.

БГНЕС

"Делата продължават. По делото за "Врана" има насрочена дата - 8 май, поради факта, че има починал наследник. По другото дело продължаваме със съдебните процедури", каза той.  
 
Делото за горите е отложено за трети път, посочи началникът на кабинета на земеделския министър Атанас Кацарчев и добави, че следващото заседание е на 30 март 2018 година.
 
Сагата с царските имоти продължава две десетилетия, а за специален закон се говори от години. През 1998 година Конституционният съд по искане на тогавашния главен прокурор Иван Татарчев обяви с пълно единодушие за противоконституционен закона за национализиране на царските имоти от 1947 година.
 
На това основание Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок предприеха действия за връщане на имотите. През 2009 година парламентът въведе мораториум, който забранява на Сакскобургготски и сестра му да се разпореждат с върнатото имущество, но трябва да плащат разходите по поддръжката му.