АБВ гласува излизане от властта
АБВ гласува излизане от властта / БГНЕС, архив
Коментарът на Румен Петков
86739
Коментарът на Румен Петков
АБВ обмисля излизане от властта
Коментарът на Румен Петков
АБВ обмисля излизане от властта
  • Коментарът на Румен Петков
  • АБВ обмисля излизане от властта
  • Коментарът на Румен Петков
  • АБВ обмисля излизане от властта

АБВ обмисля излизане от властта и изтегляне на всички кадри от управлението.

Това стана ясно от заместник-председателя на АБВ Румен Петков.

АБВ е взело решение на националното си ръководството да се оттегли от властта и да изтегли всички свои кадри. Решението обаче не е окончателно, а ще бъде гласувано на конгрес на партията в неделя.

Бойко Борисов: ГЕРБ се гърчи от всекидневни искания

"Националният съвет на партията взе единодушно решение да предложи на предстоящия в неделя конгрес да преустановим партньорството си за подкрепа на правителството и да изтеглим нашите представители от изпълнителната власт. Неслучайно дадох за пример порочния подход при приемането на Изборния кодекс. 200 параграфа бяха приети за две нощи. Това са въпроси с изключителна важност, много чувствителни за българското общество. Нормално ли е да се приемат за две нощи? Ние категорично отхвърляме начина на правене на политика. Той е не просто неприемлив, той е вреден", заяви Петков.

Това, което е преляло чашата на търпението за АБВ, е сутрешната среща в парламента между ГЕРБ и ПФ за проблемните текстове в Изборния кодекс. На тази среща не са били поканени представителите на АБВ. Като допълнителни мотиви за решението на ръководството на партията Петков посочи решения, вземани на тъмно, частична изолация на АБВ от тези решения, както и несъгласие с част от водените политики на правителството.

Ивайло Калфин подаде оставка

Малко по-късно единственият министър на АБВ във властта подаде оставка. Министър-председателят Бойко Борисов приел депозираната оставка на вицепремиера по демографската и социалната политика и министър на труда Ивайло Калфин.