Абаджиев: Трябва отпор на корупционното блато, в което е потънала страната
Абаджиев: Трябва отпор на корупционното блато, в което е потънала страната / снимка: DarikNews
Абаджиев: Трябва отпор на корупционното блато, в което е потънала страната
20078
Абаджиев: Трябва отпор на корупционното блато, в което е потънала страната
  • Абаджиев: Трябва отпор на корупционното блато, в което е потънала страната

Водачът не евролистата на партия "Ред, законност, справедливост" Димитър Абаджиев прекоси за един следобед цяла Северна България - от Варна до Лом, за да чуе проблемите на избирателите и за да ги убеждава, че корупцията трябва да бъде спряна.

Какви ще са посланията на РЗС?

Виждам как в 21 век България няма нито пътища, нито мобилни комуникации, а в същото време Тройната коалиция се хвали с напредъка на страната. Очевидно те са направили за себе си много неща, без да виждат реалностите, без да виждат в каква реалност живеят българите. Основното, което ще говоря с хората е, че трябва да се нанесе отпор на корупционното блато, в което е потънала страната, защото виждаме как изтичат стотици милиони чрез различни схеми, а в същото време не са направени нито пътища, нито хората имат доходи, нито има възможности за младите хора. Ако не хванем системата за реверите и не я разтърсим, няма смисъл от политически дебат.

Пътувате доста из страната, едно и също нещо ли ви питат хората, от едни и същи въпроси ли се интересуват?

Да, приоритетно питат защо законите не са еднакви за всички, защо огромните мафиоти и играчи винаги са безнаказани, а държавата използва репресии и притиска хората затова, че са забавили с няколко дни сметките, че имат някакви дребни задължения и се бавят заради липса на доходи. И корупцията - тя е в основата на повече въпроси, които задават хората в страната.

Смятате ли, че те разбират посланията, които отправяте?

Това те ще го покажат още на 7 юни. Най-важното е на първо място те да гласуват, защото ако 70% от хората в България гласуват, такива политически въжеиграчи като Ахмед Доган ще бъдат извън политическата сцена. Освен това е важно да решат дали това статукво да продължава - да му дадат оправдателна присъда или осъдителна, и да започне радикална промяна. Ако го осъзнаят, това става със силата на бюлетините.

Вашата партия има една специална декларация, изпратена до медиите, в която се твърди, че моделът на ДПС е модел за власт ала Коза Ностра, казвате, че трябва да се установи кой и защо готви нов възродителен процес в България. Какви са основанията ви за такива твърдения?

Това е един изключително порочен модел на основата на репресията, чрез религията и чрез икономически лостове се установи монопол върху гласовете на българските мюсюлмани и те нямат право да гласуват свободно за различни партии, така както трябва да правят всички български граждани в тези общини, в които има доминация на ДПС, всъщност няма значение дали си мюсюлманин, или християнин, ако не си се врекъл във вярност на ДПС, не можеш нито да си намериш работа, нито да имаш елементарни възможности за живот. Тази система се установи през последните 20 години и е напълно опорочена и опорочава българската демокрация. Затова трябва да се нанесе отпор, да започне много по-сериозен дебат и конкретни действия срещу разрушаването на този модел, защото всичко друго е безумие и ако не го кажем с истинското му име, няма смисъл.

Какви ще са посланията ви към хората до края на кампанията?

Ако хората гласуват доверие на проекта РЗС с бюлетина номер 1, ще започне радикална реформа, конкретни усилия за това онези, които през последните 20 години са крали, независимо дали са политици или олигарси, да получат наказание и да отидат в затворите. Ще започне реална реформа за смяна на политическия модел и за приемането на нова конституция. Затова хората могат още на 7 юни или да дадат оправдателна присъда на целия преход, или да дадат осъдителна присъда и да кажат не на всичко, което се случва. Аз съм сигурен, поне за себе си, че това може да стане с бюлетина 1 за РЗС. Вижда се, че цялата ретроградна машина на прехода тръгна срещу РЗС, но единствено хората могат да дадат отпор на тази война, не самите ние като политици.