Малката Кортеза се ражда преждевременно в шестия месец в болницата в Сливен. Благодарение на патронажната грижа, осигурена по пилотен проект „Европейска гаранция за детето“, изпълняван от УНИЦЕФ България и финансиран от Европейската комисия, малкото момиченце вече настига връстниците си, посочва NOVA.

По проекта в Сливен работят 12 патронажни сестри, които подкрепят младите майки в грижата и развитието на техните деца. 

Кортеза се ражда в шестия месец, проплаква за първи път в болницата в Сливен, но заради екстремно ниското тегло момиченцето е настанено в Дом за медико-социални грижи за деца в Стара Загора.

„Когато се събудих аз не знаех жива ли е, какво става с нея. Не я видях след раждането. Чувството беше ужасно...“, разказва майката Натали Ейми Милн.

В този труден за семейството момент идва помощта на патронажната сестра Калина Ташева, която работи в Център за майчино и детско здраве към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен. От две години дейността му е подкрепена по пилотен проект „Европейска гаранция за детето“, който се финансира от Европейската комисия и се изпълнява от УНИЦЕФ България.

Калина посещава семейството още по време на бременността на Натали. Помага й да се запише на контролни прегледи при АГ специалист, дава й съвети за необходимите изследвания, напътства я в подготовката за щастливия момент. При една от планираните визити в дома на Натали, Калина разбира с изненада, че бебето вече е родено, а майката не се чувства добре.

„Отидох да посетя бременна и намерих родилка в безпомощно състояние. Тя лежеше в леглото, превиваше се от силни болки в крака“, спомня си Калина.

„Бях изпаднала в депресия“, разказва Натали.

Патронажната сестра предупреждава младата майка, че болките в крака могат да доведат до усложнения и трябва веднага да посети болница. Информира Натали, че има право на безплатни контролни прегледи след раждането. Три дни по-късно младата жена е хоспитализирана и е назначено лечение за тромбоемболия. Направена е операция и проблемът е остранен.

Майката се възстановява, а малката Кортеза вече е наддала достатъчно на тегло и два месеца след раждането си прибира у дома.

„Беше много малка. Чудехме се откъде да я хванем“, спомня си майката.

С времето Натали се чувства все по-уверена в грижите за своята дъщеричка, а до нея неотлъчно е Калина, която я съветва и й помага.

При една от срещите им Натали споделя, че бебето е направило няколко гърча. Патронажната сестра и екипът на ЦМДЗ Сливен насочват Натали към невролог. Специалистът препоръчва да се направят изследвания в Детска неврологична клиника в Пловдив. Екипът на Център за майчино и детско здраве подпомага детето и майката и поема пътните разходи от Пловдив до Сливен. В болницата на Кортеза са направени нужните изследвания. Поставена е диагноза епилепсия и е назначено лечение.

Кортеза започва да се подобрява, установява и педиатърът д-р Здравко Златанов при контролния преглед на детето. Въпреки ниското тегло, с което е родена, Кортеза вече достига нормалните мерки за възрастта си.

А днес Натали споделя: „Ако я нямаше Калина, много трудно щях да се справя“.

Ръководителят на ЦМДЗ Сливен Лилка Колева следи случая на Натали и Кортеза отблизо: „Без патронажната грижа усложненията след раждането при майката, които се получават, можеха да доведат до летален край. Детето нямаше да има поставена диагноза и нямаше да има установено лечение“, сподели тя. 

Екипът от 12 патронажните сестри, подкрепени по пилотния проект „Европейска гаранция за детето“ в област Сливен са посетили над 3500 семейства и са се погрижили за повече от 4500 деца през последните две години.

„Дейността на Центъра за майчино и детско здраве е от изключителна важност за нашата област. Тук отчитаме 11.9% раждаемост, която е най-висока в страната. Същевременно се наблюдава и най-високата детска смъртност – 14.8 промила, при средно за България 5.6. Така че, това са едни от аргументите, които ние трябва да отстояваме този проект да продължи да съществува“, споделя Антоний Андонов.

Въпреки трудностите днес Натали е спокойна, защото знае, че тя и Кортеза имат подкрепата на Калина: „Всяка една майка има нужда от такъв човек. Тя за мен е един дар.“
А удовлетворението за Калина идва от всеки нов ден, в който помага на семействата: „Когато човек види, че е полезен на другите, това му създава едно особено усещане. Забравям умората и на следващия ден съм готова с новите посещения.“

От началото на пилотния проект „Европейска гаранция за детето“ през 2020 г. в област Сливен са обхванати 48% от децата до 3-годишна възраст. 1 143 жени са получили достъп до пренатални грижи, а 740 деца са насочени към специалисти.
nova.bg