/ iStock
Според ново изследване предоставянето на прости и евтини здравни мерки на бременните жени, като например предлагането на аспирин, може да предотврати мъртвото раждане или смъртта на повече от един милион бебета в развиващите се страни всяка година, предаде АФП.

Международният екип от изследователи също така изчислява, че една четвърт от бебетата в света се раждат недоносени или с ниско тегло и добавя, че в тази област не е постигнат почти никакъв напредък.

Изследователите призоваха правителствата и организациите да увеличат грижите, които жените и бебетата получават по време на бременността и раждането в 81 страни с ниски и средни доходи.

Осем доказани и лесно изпълними мерки биха могли да предотвратят повече от 565 000 мъртвородени деца в тези страни, според поредица от документи, публикувани в списание Lancet.

Защо се измества „сезонът на бебетата“ от зимата към лятото?

Мерките включват осигуряване на хранителни добавки с микроелементи, протеини и енергия, ниски дози аспирин, хормона прогестерон, обучение за вредата от тютюнопушенето и лечение на малария, сифилис и бактерии в урината.

Ако на бременните жени се предоставят стероиди и лекарите не прерязват веднага пъпната връв, смъртта на повече от 475 000 новородени също може да бъде предотвратена, установява изследването.

Според изследователите въвеждането на тези промени би струвало около 1,1 милиарда долара.

Това е "малка част от средствата, които се получават за други здравни програми", казва Пер Ашорн, водещ автор на изследването и професор във финландския университет в Тампере.
БГНЕС