/ iStock/Getty Images
Над 15 милиона бебета се раждат всяка година преждевременно в цял свят, като в Европа броят им е около 500 000 годишно. В България всяка година се раждат повече от 6000 недоносени деца.

В световен мащаб, недоносеността и свързаните с нея усложнения, са водещата причина за смъртност при деца под 5-годишна възраст. За много от оцелелите недоносени бебета, преждевременното раждане носи различни дълготрайни здравни последствия и увреждания, проблеми със зрението и слуха, обучителни затруднения.

Само през 2021 година в България честотата на преждевременните раждания е била 12.22% - над 1 на всеки 10 бебета се е родило с различна степен на недоносеност. Всяка година у нас се раждат повече от 6000 недоносени деца, които на практика представляват една най-големите групи малки пациенти и се нуждаят не само от специализирани грижи и модерна апаратура, но и от специфично внимание и проследяване.

С мисъл за тях и семействата им, за подобряване на медицинските грижи и проследяването, както и за повишаване на информираността по темата сред специалистите и обществеността, по повод Световния ден на недоносените деца – 17 ноември Фондация „Нашите недоносени деца“, съвместно с Българската асоциация по неонатология, организира конференция под мотото „Родени твърде рано: медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца“.

Конференцията, която ще се проведе на 19 ноември, събота, е единствено по рода си събитие у нас, което се организира за втори пореден път и в него ще вземат участие голяма част от водещите медицински експерти и развитийни специалисти в България с опит в грижата за недоносените деца. Те ще засегнат теми, свързани с проследяването на бременността и превенцията на преждевременното раждане, медицинските грижи за недоносените деца и тяхното проследяване, както и детското развитие – от ранното детство до предучилищна и училищна възраст.

Тазгодишното събитие е с фокус късното проследяване на преждевременно родените деца, така че да се гарантира тяхното оптимално развитие и пълноценно израстване. България е една от малкото страни в света, в която няма национална програма за проследяване на развитието на недоносените бебета. През 2019 г., Фондация “Нашите недоносени деца” внесе в Министерство на здравеопазването Проект за национална програма за проследяване на преждевременно родени деца от 0 до 7 г., но към настоящия момент, потребностите от грижа за проследяването на оптималното детско развитие на недоносените бебета и малки деца, все още продължават да бъдат извън обсега на политическото внимание и ангажимент.
БГНЕС