Майката е настанена в психиатрия
Развръзка с детето, отглеждано три години без акт за раждане и ЕГН заради отказ на майка му да го регистрира, предава NOVA.

„Дяволската система”: Майка отказва да регистрира детето си Буда

Социалната служба в Хисаря отне момченцето от майката, която е настанена в психиатрия. Историята на 43-годишната Галя Танева от село Иван Вазово е от октомври миналата година.

Жената отказва да регистрира сина си в продължение на три години. Затова то няма ЕГН и не може да се възползва от каквито и да било социални придобивки.

Детето на име Буда е родено в дома на майката, без лекарска помощ. Оказа се, че това не е първото раждане на Танева в домашни условия.
 

С решение на Районния съд в Пловдив от преди три дни 43-годишната жена е настанена принудително в психиатрията в града. Трябва да ѝ бъде изготвена съдебно-психиатрична експертиза. Тя ще установи дали Галя страда от психично заболяване, което не ѝ позволява да се грижи за детето си, или следва да бъде освободена. Документът ще бъде готов до две седмици.

С решение на съда Община Калояново издаде служебно акт за раждане на момченцето, наричано от майка си Буда. Така момчето вече има друго име – Атанас, както и ЕГН.  

NOVA