76 000 зрелостници се явиха на първата задължителна матурата
76 000 зрелостници се явиха на първата задължителна матурата / netinfo

Близо 76 000 зрелостници се явиха на задължителната матура по български език и литература. Изпитът - под формата на тест, започна в 8 часа, като минути преди това в просветното министерство избран чрез жребий журналист избра вариант „две” от три възможни.

Жребият определи Мария Пойразова от ББТ да изтегли един от трите изпитни варианта на теста. Министър Даниел Вълчев помогна в отварянето на няколкото плика, в които беше скрит теста.

Образователният министър пожела на всички абитуриенти успех, да са живи и здрави и да се представят добре. На въпрос дали е решил тестовете, Вълчев отговори:

"Аз по няколко пъти съм ги решавал, разбира се в тези области, в които имам някакви познания. Достатъчно добре се представих, сигурен съм. Сигурен съм, че и децата ще се представят добре".

След 12. 30, когато изпитът във всички училища приключи, верните отговори на теста ще бъдат качени на интернет страницата на МОН.

Тестът съдържа 41 въпроса, като при последната задача трябва да се разсъждава по поставен литературен проблем. Учениците могат да напишат интерпретативно съчинение или есе. Важно е да демонстрират умение за създаване на цялостен и завършен текст, за формулиране на теза и за изграждане на аргументация.

От Министерство на образованието увериха, че ще има засилено полицейско присъствие във всяко училище, където има държавен зрелостен изпит. На изпита присъства и лекар или медицинска сестра. Във всяка изпитна зала има максимум 15 ученици, които ще бъдат пазени от двама квестори. Всички писмени работи на абитуриентите ще бъдат проверявани в столицата.