32 кораба и над 60 секции изчакват край Белене заради ниското ниво на Дунав
32 кораба и над 60 секции изчакват край Белене заради ниското ниво на Дунав / снимка: БГНЕС

Корабоплаването по Дунав - в участъка край Белене, е изключително затруднено заради ниското ниво на реката. В района на остров Милка в двете посоки към момента изчакват 32 самоходни кораба и тласкача и повече от 60 безекипажни секции, съобщи директорът на дирекция „Речен надзор-Русе” към агенцията „Морска администрация” Иван Жеков.

В участъка кораби могат да преминават с газене не повече от 1,70 м. Ширината на фарватера (плавателния път) също е много ограничена. Жеков обясни, че румънски специализиран кораб работи и се опитва да направи паралелен на сегашния фарватер.

В участъка се намира и хидрографският кораб „Вит” - на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав (АППД), който търси по-добри дълбочини.

Кораб заседна край Свищов заради ниско ниво на река Дунав

Директорът на „Речен надзор-Русе” каза още, че в района продължава да стои заседналата преди десетина дни секция на румънска самоходка, която не пречи на корабоплаването.

Жеков информира, че заради ниското ниво двайсетина плавателни съда изчакват и в района на Свищов. От дирекцията „Речен надзор-Русе” препоръчват на капитаните на кораби да се свързват с навигационните оператори от Речния информационен център в Русе за информация относно обстановката в критичния участък.

От АППД съобщават, че край Русе днес нивото на реката е 80 см спрямо условната кота „нула”. Прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още 15 см.

Източник: БТА