178 души на хероин минали през център за помощ в София
178 души на хероин минали през център за помощ в София / netinfo
178 столичани с хероинова зависимост, 44-ма употребяващи канабис и 72-ма с алкохолно пристрастяване са потърсили помощ през миналата година от специалистите в Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Столичната община, оповестиха от кметството. Общо в центъра са извършени 1806 консултации на пациенти, на техни родители и близки.

От потърсилите помощ в превантивния център граждани 368 са преминалите на лечение, като 303-ма са мъже. Преобладаващата възрастова група на търсещите подкрепа за справяне със зависимостта си е между 25 и 29 години. От 69 пациенти с хероинова зависимост, започнали амбулаторна детоксификация, 33-ма са завършили успешно лечебната програма.

Пациентите с алкохолна болест, провели противоабстинентното си лечение, са го приключили успешно. 34 лица (25 с хероинова зависимост и деветима с алкохолна зависимост) са започнали противорецидивно лечение с медикамента Naltrexonе. През миналата година в центъра са проведени 526 психологически консултации и сесии с пациенти и 312 консултации и сесии с родители и близки на пациенти.