/ БГНЕС
Всички болници в София ще станат за коронавирус, както в Ломбардия, предупреди ген. Мутафчийски
Имаме още 11 положителни случая на заразени с COVID-19. По този начин стават 92. Има два нови областни града, които са засегнати - Смолян и Велико Търново с по 1 пациент. Смолянският пациент е в добро общо състояние. Завърнал се е от Великобритания преди два дни и е изолиран в смолянската болница. Пациентът от Велико Търново също е  в леко състояние и се намира в Инфекциозната клиника в града. Това заяви шефът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг. Останалите 9 пациенти са в София и са в задоволително състояние, каза шефът на ВМА.

Работи се по разширяването на лабораториите, които ще могат да тестват пациенти за коронавирус.

"Лабораториите имат определен капацитет. Във Франция не тестват своите пациенти извън тези, които са постъпили в болнично лечение. Ние правим тестове на пациенти, които са в болница. При положителен тест той се потвърждава в Националната лаборатория. В процес е разширяването на кръга на лаборатории. Всички университетски клиники да могат да извършват лабораторни дейности. Това е процес, който в момента върви", каза шефът на Оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски призова поставените под карантина пациенти да не ходят веднага при личния си лекар, а първо да се обадят по телефона.

"Гражданите, които се връщат от чужбина от т.нар. рискови дестинации отиват на 14-дневна карантина и се проверяват от органите на реда. По време на карантината, ако имат някакви оплаквания, се обаждат по телефона на личния си лекар. След като се обадят и обяснят състоянието си, той преценява дали да го изпрати в болница или не. Личният лекар не се среща с тези пациент. След като джипито е преценил, че състоянието на болния отива от средно-тежко към тежко, обажда се на Бърза помощ или РЗИ, които осигуряват транспорт на болния до болницата. След като пристигне в болницата, извършва му се преглед и се преценява дали да остане на лечение, или не. Дали да бъде тестван, или не. Ако е с положителен резултат има няколко първи сценарии. Първи - лечение вкъщи, ако е в леко или средно тежко състояние. Втори – ако в по-тежко състояние, се приема в болница. Трети – възрастен пациент в средно-тежко състояние с придружаващи заболявания, пак се приема в болница.

Призивът на Борисов: На работа, до аптеката, до банка, до хранителния магазин и вкъщи (ВИДЕО)

Шефът на щаба даде пример за отговорно поведение за всички завръщащи се от чужбина българи и особено от рисковите дестинации. "Моя син го чакам да се върне от Германия и 14 дни ще бъде карантиниран", призна ген. Мутафчийски.

Той обясни, че повече от 4/5 от връщащите се в страната българи работят от години зад граница и не са здравноосигурени. Затова щабът ще предложи временно да им се признаят здравноосигурителни права, ако се наложи лекуване.

Шефът на ВМА обеща също съвместно със здравното министерство да се уреди въпросът с бременните жени, които в момента не могат да вземат дори направелние за раждане. Ген. Мутафчийски ще предложи това да става дистанционно, както днес е бил решен проблемът с хронично болните.

В Банско към днешния ден няма установени нови случаи, стана ясно от брифинга на кризисния щаб.

Мутафчийски обясни и как се проверяват депутатите при влизане в парламента.


"Парламентът е в особена ситуация в сега. Гласуват закони, които наистина са много важни. Проверката на депутатите се извършва с термометри", каза той.

"Задминахме 204 000 случаи на положителни резултати от коронавирус. 8232 смъртни случаи до този момент от заразата", обобщи цифрите в световен мащаб Мутафичйски.