Жълтите предлагат  умерена либерализация  за Сребърния фонд
Жълтите предлагат умерена либерализация за Сребърния фонд / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Христина Христова за управленито на Сребърния фонд
51219
Христина Христова за управленито на Сребърния фонд
  • Христина Христова за управленито на Сребърния фонд

Нужна е промяна в закона за Сребърния фонд, която да доведе до умерена либерализация на управлението на част от парите за възрастните – това заяви пред Дарик лидерът на НДСВ Христина Христова. Тя подчерта обаче, че трябва да се поддържа баланса между доходност и спестовност на тези средства, които могат да подпомагат пенсионната система от 2018 г.

По думите на бившия социален министър данните сочели сериозен проблем, свързан с демографското остаряване. Защото ако през 2001 г. на местата на 100 българи, които се пенсионират са идвали 124 души, през 2011 г. на 100 души, които излизат в пенсия, идвали едва 70 нови работещи българи. Според Христова с поправка в закона можело да се разпишат условията за едно професионално управление на Сребърния фонд – каквато идея лансира преди дни в „Седмицата" на Дарик еврокомисар Кристалина Георгиева.

„Подкрепям и адмирирам идеята за професионално управление на Сребърния фонд – трябва да се прегледа законът в частта му за управлението на средствата, така че част от парите във фонда да се управляват по един по-доходен начин без много рискове", коментира Христина Христова. По думите й управлението на фонда трябва да се възложи по един прозрачен начин на експерти.

Преди няколко седмици финансовият министър Симеон Дянков съобщи за подготвяни промени в т. нар. закон за Сребърния фонд - Закона за държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, с които да се разреши на фонда да инвестира активите си в държавни и общински ценни книжа на българската държава. По-късно той уточни, че промените в закона за Сребърния фонд целят създаването на нова инвестиционна възможност, а не променят статута на фонда. И още - че в проектозакона не се променят нито целите, за които могат да се използват средствата във фонда, нито срокът за трансферирането им към бюджета на общественото осигуряване - той оставал 2018 г., както беше заложен при създаването на фонда.

„Държавата все едно да купи от самата себе си държавни ценни книжа и после пенсионерите да чакат едни хартийки в Сребърния фонд да се осребрят – ами, ако не е възможно, ако падне цената на тези книжа в тази криза?!?", коментира по повод идеите на Дянков Христина Христова. И допълни, че дори големи корпорации със собствени пенсионни фондове никога не са си позволили техният фонд да купува собствените им акции.

Част от парите в Сребърния фонд да се управляват по един по-доходен начин без много рискове

- Христина Христова, лидер на НДСВ

Поради тежката демографска ситуация, бюджетът дава 2,5 млрд. лева само за покриване на дефицита на пенсионната система, отбеляза Христина Христова. Тъкмо затова бившият социален министър смята за удачно да се започне активното управление на част от средствата във фонда. „Защото сега националната банка борави с тези средства, но доходността отива в крайна сметка в БНБ – трябва да се променят текстове от закона и това трябва да стане в най-скоро време", допълни тя.