Законодателството, свързано със строителство, да се адаптира към изискванията на ЕС, смята Данов
Законодателството, свързано със строителство, да се адаптира към изискванията на ЕС, смята Данов / снимка: DarikNews.bg, Дарик Габрово

Законодателството, свързано със строителството, трябва да се адаптира към изискванията на Европейския съюз. Това каза в Габрово министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

По думите на министър Данов България седма година е член на Европейския съюз, но по отношение на строителното законодателство - най-вече в частта му за обществените поръчки, страната се различава от изискванията на развитите европейски държави.

Досега вниманието на МРРБ е било насочено най-вече върху привличането на европейски средства по оперативните програми, но това е довело до дисбаланс между процента на отделените за страната средства и тяхното усвояване, посочи министърът. Той съобщи, че усвояването на европейските средства е паднало до 16-18%, което на практика означава, че тези средства не са били вложени в инфраструктурата на обектите в страната. След адаптиране на строителното законодателство към изискванията на Европейския съюз новото министерство ще се ориентира към създаване на банка от готови проекти, които да чакат европейско финансиране по съответните оперативни програми.

Министър Данов информира, че най-важният приоритет на министерството ще бъде създаване на кадастрална карта на страната, тъй като по Конституция чрез кадастъра се гарантира собствеността на гражданите.

Задача номер едно пред общините сега е да решат проблемите си, свързани с общите устройствени планове, тъй като първото условие за отпускане на средства от Европейския съюз е обектът да е легитимен, посочи министър Данов.

Днес министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов посети Габрово по покана на областния управител Николай Григоров и участва в работна среща, на която се дискутираха възможностите за финансиране на подготовката и изпълнението на инвестиционни проекти в областта. Обсъдени бяха функциите и правомощията на Министерството на инвестиционното проектиране във връзка с прилагането на Закона за устройство на територията, приоритетите в областта на устройственото проектиране и строителството, изграждането на кадастъра като основа за привличането на инвестиции в строителния сектор.

В срещата участваха около 50 представители на общинските администрации в Габрово, Трявна, Дряново и Севлиево, представители на професионални камари и на фирми.