Забраниха движението на камиони в следобедните жеги в петък и неделя
Забраниха движението на камиони в следобедните жеги в петък и неделя / снимка, архив: Sofia Photo Agency

От 6 до 30 август в дните петък и неделя се забранява движението на камиони по републиканските пътища първа категория и по автомагистралите от 15 до 20 часа, съобщиха от министерството на транспорта. Ограничението се въвежда по предложение на транспортния министър Александър Цветков, като целта е да се облекчи натовареното движение заради потока от туристи към българските курорти.

В часовете  между 15 и 20 часа в петъчните и неделните дни по натоварените пътища нямат да могат да се движат тежкотоварни автомобили с повече от две оси, както и техните ремаркета и полуремаркета. Забранено ще бъде движението и на селскостопанска и специализирана и строителна техника.

От министерството на транспорта обясниха, че така се цели да се осигури по-висока безопасност на движението по пътищата и да се улесни придвижването към морските курорти. В този период на годината трафикът по пътищата на страната и задръстванията се увеличават. Тежкотоварните автомобили допълнително усложняват пътната обстановка, като създават условия за образуването на колони от автомобили и предприемането на рискови изпреварвания от водачите, което повишава опасността от пътнотранспортни произшествия, коментират още от ведомството.