За даренията към физически лица няма данъчни облекчения
За даренията към физически лица няма данъчни облекчения / netinfo

Хората, които са правили дарения през годината ще могат да намаляват годишната си данъчна основа с до 5 на сто. Данъчното облекчение ще се прилага само, ако дарението е било направено в полза на здравни и лечебни заведени, детски ясли и градини, социални и културни институции.

Догодина от тази данъчна преференция няма да се ползват тези, които правят дарение в полза на физически лица. Това гласува бюджетната комисия в парламента, като прие на 2-ро четене промените в закона за данъците върху доходите на физическите лица. Депутатите приеха и текст според, които хората с намалена работоспособност с 50 и над 50 процента ще намаляват данъчната си основа. За сумите по месечните трудови заплати от данъчно облагане ще са освободени 660 лева, а годишните данъчни основи ще се намаляват с 7920 лева.

Комисията подкрепи и предложение на Милен Велчев, с което се запазва сегашния ред, че необлагаеми са доходите от продажбата или замяната на един недвижим жилищен имот, независимо от датата на придобиването му. В проекта на правителството се предлагаше това условие да важи само, ако сделката е направена след три години от придобиването на имота.