За Бургас-Александруполис лев няма да вземат, отсече Борисов
За Бургас-Александруполис лев няма да вземат, отсече Борисов / снимка: DarikNews.bg, Дарик-Русе

Премиерът Бойко Борисов заяви, че за Бургас-Александруполис няма да бъде взет и лев. Той направи коментара си по повод изказване на руския министър на енергетиката Сергей Шматко в почивните дни, че Русия ще изчисли разходите по проекта за строителство на петролопровода и ще ги представи за погасяване на българската страна.

В началото на декември България обяви, че прекратява участието си в проекта. Тогава вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков обясни, че е бил планиран определен тип проектно финансиране, което към настоящия момент е невъзможен и увери, че страната ни няма как да понесе санкции. Кабинетът гласува и постановление, с което се увеличава капиталът на българския акционер в международната проектна компания с 12,8 млн. лева. Парите ще се използват за уреждане на задълженията на дружеството към другите акционери и към проектната компания, като към момента на обявяване на решението за оттегляне страната ни дължеше над 6 млн. евро. Руският министър на енергетиката заяви през почивните дни, че Русия ще изчисли разходите по проекта за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис и ще ги представи за погасяване на българската страна.

Премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти изявлението на руския министър: „За Бургас-Александруполис един лев няма да вземат". Той пожела на Шматко честита Нова година и Весела Коледа.

Министър-председателят откри в Русе пречиствателна станция за отпадни води. Обектът е част от интегриран воден проект, финансиран по програма ИСПА. Общата стойност на проекта е 60 милиона евро. В крайдунавския град беше открита и ремонтираната сграда на местната опера по оперативна програма „Регионално развитие". На събитията присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на културата Вежди Рашидов.