Въведоха превантивни мерки у нас заради птичия грип в Чехия
Въведоха превантивни мерки у нас заради птичия грип в Чехия / netinfo

Във връзка с констатиране на птичи грип в Чехия със заповед на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил бяха въведени превантивни мерки за недопускане на заболяването у нас, съобщиха от Министерството на земеделието.

След като бе потвърден щам Н5N1 за птичи грип от Чешката ветеринарна служба, от българската ветеринарномедицинска служба съобщават, че заболяването е възникнало в област Устена орлице в град Пардовица във ферма, отглеждаща 6000 пуйки, като само за едно денонощие са умрели 1800 птици.

Заболяването се е проявило с признаци цианоза /посиняване/, пневмония, парализа и много висока смъртност. В 10-километровата застрашена ивица се отглеждат 350 000 птици. Според европейското законодателство са наложени ограничителни мерки само за тази зона.

Със заповедта на министър Нихат Кабил се нарежда директорите на Регионалните ветеринарномедицински служби да извършват постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в промишлените птицевъдни обекти и засилен ветеринарномедицински контрол върху пазарите за птици.

Транспортирането на птиците също трябва да се извършва при засилен ветеринарен контрол след клиничен преглед в лицензирани транспортни средства, които са почистени и дизинфекцирани.

За всеки случай на повишена смъртност при птиците и при откриване на трупове на диви птици незабавно трябва да бъде уведомена Дирекция"Здравеопазване на животните"към Националната ветеринарно-медицинска служба.

Директорите на регионалните служби в страната са задължени да разпоредят на собствениците и управители на птицевъдни обекти да не допускат както излизането на птиците извън дворовете, така и контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици. Фуражът, с който се изхранват птиците, трябва да се съхранява в закрити помещения и да се създадат условия за разделно отглеждане на домашни птици и гъски от други домашни птици.

Ветеринарният лекар, който обслужва птицевъдния обект, трябва да бъде незабавно уведомен за всяко отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици, гласи още заповедта.