Вдигнаха заплатите на социалните със закъснение
Вдигнаха заплатите на социалните със закъснение / Dariknews.bg,архив

Държавата възнагради труда на социалните работници, служителите в бюрата по труда и рудовата инспекция със закъснение, като им осигури обещаното увеличение на заплатите чак в края на февруари.

Средният ръст на възнагражденията в трите агенции към социалното министерство е между 8.3 и 10 процента, като има служители, които са получили увеличение под и над тези цифри, показва проверка на Дарик.

Индивидуалното увеличение на основната заплата на всеки служител е направено според годишната оценка на положения от него труд през 2015-та година.

Увеличението на заплатите за служителите в трите агенции влезе в сила от 1-ви януари, но беше изплатено със задна дата, с възнагражденията за февруари. То е индивидуално за всеки човек и е свързано с годишната оценка на труда, съгласно Наредбата за заплатите на служителите от държавната администрация.

Така например, социалният работник Стоян Димчев е възнаграден с 10 процентово увеличение, което означава 30 лева повече след удръжките. Стоян определя като абсурдна системата, по която се оценява неговата работа. Той я коментира така: „ В началото на всяка календарна година всеки един социален работник изготвя свой индивидуален работен план по колко сигнали ще извърши проверки, колко деца ще настани в приемни семейства, колко доклади ще напише по бракоразводни дела, например. Вследствие на базата на всичко, което е заложено и на това, което е изпълнил, се прави оценка на работата му. Практически не е възможно да се предвиди колко деца ще настаним някъде, тъй като все пак ние не работим в сферата на производството", коментира Стоян.

Нов проект за безработни

В Наредбата, която урежда заплащането на служителите, които са на трудов договор в държавната администрация, са заложени допълнителни възнаграждения за извънреден труд и работа в почивни дни. Социалните работници обаче не са получавали такива.
„Еднообразните документи, които социалните работници трябва да изготвят и да поддържат, са огромен куп. Затова надвечер, след края на работния ден много от колегите продължават да работят, както и в почивните дни. Но това не се отчита" - добавя социалният работник.